Na jednom od najvažnijih svjetskih festivala posvećenih dokumentarnom filmu – Dok Leipzig, u njemačkom gradu Lajpcigu, crnogorska kinematografija je, kroz različite selekcije i programe, ove godine imala značajan broj predstavnika.

U okviru selekcije “Next Masters”, svjetsku premijeru je imao kratkometražni dokumentarni film autorke Bojane Radulović “Separation, Vivid Dreams” koji je nastao u crnogorsko-belgijskoj koprodukciji.

Na koprodukcijskom marketu “Dok Film Market” predstavljen je projekat koji nastaje u hrvatsko-crnogorskoj koprodukciji “Vud” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića. Producenti i reditelj projekta održali su veliki broj sastanaka, na kojima su razgovarali sa potencijalnim koproducentima i predstavnicima najznačajnijih televizijskih kuća u Evropi.

U Lajpcigu je održan i završni modul programa obuke “Circle – Women Doc Accelerator”, zajednička inicijativa UnderhillFesta iz Podgorice i Wake Up films iz Novog Sada. U okviru tog programa i rediteljka Katarina Bulajić predstavila je svoj projekat “Princ”. CIRCLE su u Lajpcigu predstavljali producentkinja i rediteljka Biljana Tutorov i selektor UnderhillFesta Vuk Perović. Posebna pažnja posvećena je i predstavljanju UnderhillFesta, međunarodnog festivala dokumentarnog filma.

Na zajednički organizovanoj promociji od strane Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije i programa “Circle”, direktor Sehad Čekić je prezentovao crnogorsku kinematografiju i postignuti napredak. Promociji je prisustvovao veliki broj akreditovanih gostiju, iz svih oblasti dokumentarnog filma, a posebnu dobrodošlicu uputile su Leena Pasanen, direktorica festivala u Lajpcigu i Brigid O’Shea, direktorica industrijske sekcije.

Festival u Lajpcigu otvoren je novim filmom jednog od najvećih filmskih stvaralaca u posljednjih pola vijeka, Vernera Hercoga, koji je imao i posebno predavanje pod nazivom “Ecstatic Truths”.