Film “Lijenština” crnogorskog reditelja Alekse Stefana Radunovića dobio je nagradu za najbolji dugometražni film u selekciji Velikih 5, na desetom po redu Omladinskom Film Festivalu u Sarajevu, koji je ove godine održan od 31. avgusta do 4. septembra.

Radunovićev film je nakon svjetske premijere na Motovun film festivalu, prikazan i na Filmskom festivalu Herceg Novi, što je bila crnogorska premijera priče o svakodnevici mladića Miloša koji traži posao kako bi mogao da plaća alimentaciju.

U okviru OFF Mini Market programa, nagrada u vidu mentorstva razvoja scenarija dodijeljena je Sajri Šarenkapi za dokumentarni film “71 000”. Projekat “Pečat”, reditelja Lovre Mrđena i producentkinje Dalije Alić dobio je nagradu od 1.000 KM. U kategoriji Kratki metar najboljim je proglašen makedonski film “Miško” Hanisa Bagashova.

U selekciji OFF Generacija nagradu je dobio reditelj Ado Hasanović za film “Pink Elephant”, film o djevojci koja studira u inostranstvu, a čiji povratak kući u katastrofu pretvara neočekivano otkriće. Nagradu za najbolji art film dobio je iranski reditelj Barstan Rozami za film “Balance”, priču o vojnicima koji žrtvuju svoje živote i pružaju otpor za stanovnike grada i nove generacije.

Ovogodišnji Omladinski Film Festival u Sarajevu predstavio je 31 filmsko ostvarenje iz 14 zemalja, a programu je ispratilo oko 3000 gledalaca i 250 akreditovanih gostiju.