Dokumentarni film „Mirsada“, reditelja Danila Marunovića, prikazan je sinoć u bioskopu bjelopoljskog Centra za kulturu “Vojislav Bulatović Strunjo”. Reprizne projekcije zakazane su za 1. i 2. mart, sa početkom u 19:30h.

„Mirsada“ je filmska priča o sudbini dvanaestogodišnje djevojčice, Romkinje Mirsade, koja od svoje treće godine prosi na ulicama Podgorice. Prikazujući  dirljive sudbine romske djece, film “Mirsada” tretira fenomen opstanka romske kulture i načina života u modernom vremenu. “Mirsada nema tablet i telefon. Ne ide u školu i ne koristi društvene mreže. Nikad nije letjela avionom. Nikad nije posjetila stranu državu. Nikad nije imala rođendansku zabavu. Ona ima samo 12 godina i najpoznatija je djevojčica u Podgorici. Izdržava svoju porodicu.”

“Moje lično osjećanje za socijalnu pravdu i želja da se kroz umjetnošću bavim temama koje su društveno aktivne i da se na taj način obračunavam sa tabuima, predrasudama, šovinizmom i rasizmom, dovelo je do jednog specifičnog filmskog izraza, koji podrazumijeva istaknuti aktivizam i želju da projekti komuniciraju sa javnošću. Koliko god neko mislio da ovakve temu ne mogu doći do šire publike, a samim tim i snage da nešto promijene, to se ipak dešava. Najveća ambicija sa ovim filmom se zapravo već i desila, Mirsada je doživjela neke svoje snove, ona je prava medijska zvijezda, spotovi koji najavljuju ovaj film i kampanju se konstantno vrte na televizijskim stanicama, film je ušao u bioskopsku distribuciju, a uskoro će i u televizijsku. Danas svi znaju za Mirsadu, njen život je potpuno drugačiji i to je njoj dalo novi impuls i snagu da ona krene u odrastanje u jednom sasvim novom maniru, koji ne podrazumijeva ono što je njoj život već predodredio kroz romske nacionalne kodekse, tako da sam već ponosan na to”, kazao je reditelj Danilo Marunović u Bijelom Polju.

Dokumentarni projekat „Mirsada“ finansiran je uz podršku ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Ministarstva kulture Crne Gore i Fondacije “Petrović Njegoš”.  Produkciju je radila Koala production, a podršku su dali i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, Ministarstvo prosvjete, Crnogorska kinoteka,  Help fondacija i crnogorski centri za kulturu.

Prva bioskopska premijera filma “Mirsada” održana je prošle sedmice u bioskopu Cineplexx u Podgorici, čime je otpočela i javna kampanja “Living dream”, koju Koala production realizuje u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava. Nakon Budve, Nikšića i Bijelog Polja, projekcije filma nastavljaju se i u drugim gradovima Crne Gore.

Nakon Bijelog Polja, naredne projekcije biće u Herceg Novom, 7. i 8. marta, u maloj sali Dvorane Park, sa početkom u 20h.