Crnogorska glumica Kristina Obradović dobitnica je nagrade Celtis za najbolju mladu glumicu na prvom filmskom festivalu ‘Porodica naroda’ u Somboru za ulogu u filmu “Granice kiše”.

Kristina Obradović u filmu igra Jagodu, glavnu junakinju filma, koja je mladi student filozofije u posjeti rodbini na selu, na tromeđi Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Jagoda je lik koji miri ljude na raznim stranama granica, a prema riječima jednog od autora, Vlastimira Sudara: “njeno blago prisustvo je otjelotvorenje savremene dobre vile”‘. Ovaj neobičan pristup je prepoznao i žiri u sastavu Gorčin Stojanović, Radoslav Zelenović i Lazar Rokvud, pa je između ostalog u svom objašnjenju odluke izjavio: „Svojom pojavom i odabranim glumačkim sredstvima, mlada glumica ne samo da oplemenjuje film “Granice kiše”, nego nosi i gotovo univerzalnu, odnosno alegorijsku, a svakako poetičnu, poruku o ljudskosti i mogućoj lepšoj budućnosti na ovim prostorima.“

 

 

Na pretpremijeri filma “Granice kiše”, na Sarajevo Film Festivalu, Kristina Obradović je izjavila: “Bila sam klinka od 23 godine sa tek završenim fakultetom kada sam otišla na kasting i dobila ulogu. Imala sam 25 godina kada je snimanje počelo, a 29 kada je konačno, zbog ranijeg prekida, snimanje završeno – te kao da sam odrasla paralelno sa likom Jagode.” Obradović je publiku u Somboru na završnoj večeri pozdravila video porukom iz Podgorice.

“Granice kiše”, film Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara, biće uskoro prikazan pred domaćom crnogorskom publikom na festivalu u Mojkovcu, a početkom oktobra u Londonu, na Raindance Festivalu.

Ova crnogorsko-bosansko-hercegovačka produkcija, čiji su manjinski koproducenti Srbija, Švedska i Velika Britanija, svoj bioskopski život bi trebalo da započne u proljeće sljedeće godine.