Nikola Vučinić, student režije Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju, dobio je priznanje ”Bronzano jaje”  za film “Lumpen” na 11. Međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu Kustendrof.

U obrazloženju žirija navedeno je da je “Lumpen” ostvarenje koje “govori o stvarnosti globalnog tržišta koje život dobrog radnika svodi na beznačajnost jedne tačke”.

U žiriju su bili rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i profesori Vlastimir Sudar i Serž Regur.

”Zlatno jaje” za najbolji film pripalo je Rakanu Majasiju za film “Bombon” snimljenom u koprodukciji Palestine i Libana, dok je Srebrno jaje dobio Sameh Alaa iz Egita za ostvarenje “Petnaest”.

U takmičarskoj selekciji festivala bilo je 21 ostvarenje studenata filmskih škola iz Holandije, Jordana, Kine, Libana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i sa Filipina.

Nikola Vučinić je student druge godine na katedri za filmsku i televizijsku režiju Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju. Diplomu osnovnih studija stekao je na Fakultetu političkih nauka na smjeru za Međunarodne odnose.

Autor je kratkometražnih filmova ”Lumpen” i “Žeđ”, koji su prikazani na 11 festivala, osvojivši dvije nagrade. Bronzano jaje na Kustendorfu mu je treće festivalsko priznanje.

 

Autor: Vuk Perović