First Films First – Goethe Institut Young Directors’ Academy South-Eastern Europe je nov, inovativni program koji je Goethe Institut inicirao 2016. godine, sa ciljem da podrži mlade autore u realizaciji svojih prvih filmskih ostvarenja. Kroz intenzivne profesionalne treninge, First Films First podržava mlade filmske reditelje iz jugoistočne Evrope da razviju i uspješno finalizuju produkciju svojih prvih dugometražnih igranih filmova.

First Films First sastoji se od 4 modula, smještena u desetomjesečni period, koji omogućavaju učesnicima da svoje prve dugometražne filmove razvijaju postupno, korak po korak, po svim fazama razvoja projekta. Mladim autorima nudi se mentorstvo evropskih filmskih profesionalaca i mogućnost sticanja vještina koje će im otvoriti prilike za učešće na međunarodnoj filmskoj sceni.

Prijave mogu podnijeti reditelji iz jugoistočne Evrope, mladi profesionalci ili studenti završnih godina filmskih škola, koji pripremaju svoj prvi dugometražni film i koji dobro vladaju engleskim jezikom. Program se završava pitching prezentacijom pred međunarodno priznatim stručnjacima u ovoj oblasti: producentima, distributerima i predstavnicima fondova u Sofiji, na jednom od vodećih regionalnih koprodukcijskih marketa.

Detalji u vezi sa prijavom mogu se pronaći OVDJE, a dodatne informacije mogu se dobiti putem mejla info@firstfilmsfirst.com.

Rok za prijave na treći po redu FIRST FILMS FIRST je 1. mart 2019. godine.