U Podgorici je uspješno završen dvodnevni program obuke pod nazivom „EAVE on Demand – 2 day formula“, koji je Filmski centar Crne Gore organizovao u saradnji sa jednim od najprestižnijih programa obuke za filmske profesionalce – EAVE.

Prvi dan programa činila su dva master predavanja. Kroz sopstveno dugogodišnje iskustvo i rad na mnogobrojnim međunarodnim produkcijama i koprodukcijama, Katriel Schory je kroz master predavanje pod nazivom “The role of the producer”, učesnike bolje upoznao sa tim šta to znači biti producent u međunarodnim filmskim produkcijama, ukazujući im na rizike i probleme sa kojima se producent susreće u svakodnevnom radu, prolazeći kroz sva ona pitanja, nedoumice i poteškoće koje su od krucijalnog značaja za bolje razumijevanje pozicije producenta u savremenoj filmskoj industriji.

 

 

Drugi masterclass pod nazivom “Road map to co-production”, producentkinje Lise Lense-Møller, učesnicima radionice pružio je sveobuhvatan uvid u međunarodne filmske koprodukcije. Bilo je riječi o modelima i vrstama koprodukcija, motivima za ulazak u koprodukcije, načinima ostvarivanja saradnji, pronalaženju odgovarajućih koproducenata za projekat, te ostalim uslovima neophodnim za ostvarivanje koprodukcija.

 

 

Drugi dan programa je bio predviđen za rad mentora sa izabranim producentima. Oni su u manjoj grupi i individualno prolazili kroz posebne studije slučaja vezano za realizaciju niskobudžetnih filmova i konkretne primjere koprodukcionih saradnji. Učesnici te radionice bili su Bojana Radulović, Milena Charan, Maja Kecojević, Milorad Radenović, Biljana Vušović, Veliša Popović, Biljana Tutorov, Anja Sekulić i Marko Jaćimović.

 

 

“EAVE on Demand – 2 day formula” prva je u nizu od radionica i programa obuke koje Filmski centar Crne Gore planira da realizuje u okviru aktivnosti iz oblasti filmske edukacije i stručnog usavršavanja.

 

O PREDAVAČIMA
Katriel Schory (Izraelski filmski fond) studirao je na Filmskoj školi u Njujorku i vratio se u Izrael 1973. godine kako bi se pridružio Kastel Films-u u Jerusalimu (u to vrijeme vodećoj produkcijskoj kompaniji u Izraelu) kao šef produkcije. Bio je odgovoran za izradu velikog broja dokumentarnih i televizijskih serija i koprodukcija koje su osvojile mnogobrojna izraelska i međunarodna priznanja. Godine 1983. radio je kao saradnik na nagrađivanom filmu “Beyond the Wall”. 1984. osnovao je producentsku kompaniju Belfilms Ltd koja je do 1999. godine proizvela preko 200 filmova uključujući različite nagrađivane igrane i dokumentarne filmove, TV drame i međunarodne koprodukcije. Od 1999. godine je izvršni direktor prestižnog Filmskog fonda Izraela. Godine 2018. nagrađen je počasnom nagradom “Golden Kamera” na Berlinalu za životno dostignuće.

Lise Lense-Møller je producentkinja i izvršna direktorica Magic Hour Films-a (Danska). Producirala je i sarađivala na velikom broju, kako igranih, tako i dokumentarnih i kratkometražnih filmova. Producentska kompanija “Magic Hour Films” fokusira se na kreativne dokumentarne i umjetničke filmove sa međunarodnim potencijalom, kao što je film “BURMA VJ – Izvještavanje iz zatvorene države” Andersa Østergaarda koji ima 52 međunarodna priznanja i nominaciju za Oskara. Pored toga, Lise ima dugogodišnji uspjeh u profesionalnom filmskom obrazovanju. Lise je centralna figura u danskoj i evropskoj filmskoj industriji, a takođe se bavi i nacionalnom filmskom politikom, kao član upravnog odbora Udruženja producenata.