Rediteljka Marija Perović na ovogodišnjem, 16. izdanju Međunarodnog filmskog festivala u Tirani (TIFF) predsjednica je internacionalnog žirija za dugometražni igrani film. TIFF je najznačajniji festival u oblasti kinematografije koji se održava u Albaniji.

Marije Perović je crnogorska rediteljka, producentkinja i scenaristkinja. Režirala je dva dugometražna igrana filma – “Opet pakujemo majmune” i “Gledaj me”. Autor je i jednog dokumenetarnog filma, te velikog broja marketinških spotova. Radi kao profesor Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju (UCG) na predmetima Filmska i televizijska režija (studijski program FTV režije) i Scenario (studijski program Produkcija). Članica je odbora za filmsku umjetnost CANU.

Pored Marije Perović, žiri za najbolji igrani film čine i Besnik Krapi, producent sa Kosova koji je nedavno završio svoj prvi igrani film “Field of Blackbirds”, a trenutno radi na svom drugom ostvarenju i Andrea Wink iz Njemačke, direktorica filmskog festivala Exground Filmfest koji je suosnovala 1990. godine.

Ovogodišnji TIFF traje od 2. do 9. novembra. Pored toga što je ovo najstariji filmski festival u zemlji, značajan je i zbog velikog broj aplikacija, kvaliteta odabranih filmova, bogatog programa i premijera internacionalnih filmova u Albaniji.

TIFF nudi bogat i zanimljiv program od 127 filmova. Takođe, tu su i specijalne projekcije, premijere filmova koji trenutno cirkulišu svjetskim bioskopima i Evropom poput: “Don't Worry, He Won't Get Far on Foot” Gasa Van Santa, “Suspiria” Luke Guadanjina, “The House That Jack Built” Larsa fon Trira.