Crnogorski reditelj Senad Šahmanović učestvovaće na narednom izdanju programa “Berlinale Talents”, jednoj od najprestižnijih platformi za profesionalni razvoj i umrežavanje mladih filmskih stvaralaca, u okviru Berlinskog filmskog festivala 2019.

Šahmanović je selektovan od 3.400 prijavljenih aplikanata iz 130 zemalja svijeta. Na Berlinale Talents programu, učesnici imaju priliku da prođu radionice sa najznačajnijim savremenim filmskim stručnjacima i na taj način nadgrade svoja znanja i vještine u ovoj oblasti, te dobju sugestije za pravilno usmjeravanje svojih novih projekata.

Senad Šahmanović je završio Filmsku i TV režiju na FDU na Cetinju. Tokom studija je realizovao nekoliko kratkih igranih i dokumentarnih filmova, koji su prikazivani u zemlji i inostranstvu. Učesnik je brojnih radionica i panel diskusija u oblasti filma i televizije (Sarajevo Talent Campus, Berlinale, Nisi Masa, Pri Forum…). Najveći uspjeh postiže sa filmom “Umir krvi”, koji je prikazan na preko 50 međunarodnih festivala širom svijeta (Tampere Film Festival, Odense Short Film Festival, Busan SFF, Independent Film Festival Paris, Arpa Film Festival – L.A USA). Ove godine, Šahmanovićev kratki film “Put” premijerno je prikazan na TVCG. Trenutno radi na dugometražnom igranom filmu “Sirin”, za koji je dobio podršku od Filmskog centra Crne Gore.

Berlinski filmski festival biće održan od 7. do 17. februara 2019. godine, a program “Berlinale Talents” organizuje se u periodu od 9. do 14. februara.