Sarajevo Film Festival je 2016. godine pokrenuo novi program nazvan „Suočavanje sa prošlošću“ s ciljem da podstakne dijalog u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije koje se još uvijek bore sa dugoročnim i dubokim posljedicama proteklih ratova. Program je u proteklom periodu ugostio brojne proslavljene autore poput Joshue Oppenheimera, Rona Haviva, Ognjena Glavonića, Mile Turajlić, Larsa Kraumea, Nebojše Slijepčevića, Anje Kofmel i drugih.

Pored filmskog programa pokrenut je i „Sajam istinitih priča“, jedinstven događaj koji filmske stvaraoce povezuje sa organizacijama koje istražuju i dokumentuju dešavanja u bivšoj Jugoslaviji iz nedavnih ratova. Program pruža nevladinim organizacijama jedinstvenu priliku da predstave priče i materijale (lična svjedočanstva) koje su prikupili, sačuvali i učinili dostupnim cjelokupnoj javnosti.

Kako bi dodatno pomogli prenošenje predstavljenih priča na veliko platno, Sarajevo Film Festival objavljuje javni poziv za filmske autore zainteresovane da po njima snime filmove.

Fond Heartefact će odabranim autorima osigurati 3.000 eura kako bi dodatno istražili i razradili onu od tih priča koja im je privukla pažnju.

Pozivaju se filmski autori i produkcijske kuće sa prostora Jugoistočne Evrope da pošalju svoje prijave sa prijedlozima za snimanje dugometražnog igranog ili dugometražnog dokumentarnog filma inspirisanog nekom od pet priča i kratkih sinopsisa predstavljenih na 24. Sarajevo Film Festivalu. Rok za dostavljanje prijava je 31. januar 2019.

Više informacija na sljedećem linku.