Reditelj Ivan Salatić nedavno je završio snimanje svog debitantskog dugometražnog filma „Mornarica“ (Sailor Girl), u produkciji kompanija Meander Film (MNE), Non Aligned Films (RS) i Gustav Film (SI).  Film je sniman u periodu od marta do decembra 2017. Film je sniman u Herceg Novom, Morinju, Đenovi i na putničkom brodu.

„Mornarica“ je  film o mladoj ženi na povratku iz inostranstva, koja svojim lutanjem kroz različita mjesta i susrete sa bliskim ljudima otkriva mnogo više od  ličnog odnosa sa njima. Film kao producent potpisuje Dušan Kasalica, a kao koproducenti Stefan Ivančić, Frenk Celarc.

„Izazov je bio uklopiti i stilski zaokružiti sve različite prostore kao i aktere koji su dolazili iz različitih sredina, a u čijoj podjeli je bilo profesionalnih glumaca koliko i naturščika. Rad na ovom fimu bio je veliki poduhvat – snimanje u stranoj zemlji, različite lokacije i eksterijeri u kojima se insistiralo na slikanju godišnjih doba, snimanje scena na brodu itd.“, rekao je za sajt Filmskog centra Crne Gore  reditelj Ivan Salatić.

U filmu igraju Ivana Vuković, Jasna Đuričić, Boris Isaković, Aleksandar Vidić, Nikola Stojanović, Petar Pejaković  i Momo Pićurić.

„Tokom snimanja smo bili otvoreni i spremni na promjene koje su zahtijevale dodatno vrijeme i razumijevanje od strane saradnika. Sve te dodate scene učinile su zapravo da materijal koji upravo gledam i montiram ima mnogo više od onoga što je bilo u samom scenariju, a samim tim pruža dodatno uzbuđenje i više mogućnosti“, navodi Salatić.

Autorsku ekipu čine stalni Salatićevi saradnici,  direktor fotografije Ivan Marković, montažerka Jelena Maksimović i dizajner zvuka Jakov Munižaba. Scenografkinja je Dragana Baćović, a kostimografkinja Lidija Andrić. Izvršna producentkinja je Jelena Angelovski.

Producent Dušan Kasalica istiše da je dugometražni igrani film Ivana Saltića prvi veliki projekat kuće Meander Film, kao i da se realizuje u koprodukciji sa Non Aligned Films iz Srbije i Gustav Fillm iz Slovenije, koje su uključene u projekat još u fazi razvoja.

„Faze razvoja i pretprodukcije trajale su relativno kratko. Sa druge strane, ono na čemu se insistiralo je da imamo dovoljan broj dana za snimanje koje je bilo veoma zahtjevno jer se odvijalo u tri bloka, pa smo zapravo aktivno radili na pripremama i snimanju skoro godinu dana“, rekao je Kasalica.

„Ako imamo u vidu da je snimanje filma trajalo sedam nedjelja i da se odvijalo u Herceg Novom, Morinju, Đenovi i putničkom brodu, te da igra mješovita podjela glumaca i naturščika jasno je da sve to prevazilazi okvire budžeta sa kojim smo raspolagali. Sa druge strane, snimljen je film koji posjeduje sve vrline Ivanovih prethodnih filmova koji su prikazani na brojnim festivalima a tu se svakako izdvaja festival u Veneciji. U narednom periodu nas očekuje finalizacija projekta a premijeru film očekujemo tokom naredne godine“, navodi Kasalica.

Kratki film Ivana Salatića „Dvorišta“ prikazan je u takmičarskoj selekciji Orizonti na Venecijanskom filmskom festivalu 2015. Za kratki film „Zakloni“, Salatić je 2014. dobio Specijalno priznanje žirija na Sarajevo Film Festivalu, a film je prikazan i na Torino Film Festivalu u Italiji, Entrevues Film Festival u Francuskoj i mnogim drugim. Kratkometražni dokumentarni film „Daljine“ koji je korežirao sa Jelenom Maksimović prikazan je na  CPH:Dox-u (Kopenhagen), Odense film festivalu, Beldoksu. Za ulogu u prvom Salatićevom kratkom filmu “Intro”, Petar Novaković je dobio nagradu za najbolju mušku ulogu na filmskom festivalu u Tanžiru 2013.

 

V.P.