Svečanom dodjelom glavne nagrade, “Zlatnog medvjeda“, koji je ove godine pripao rumunskoj rediteljki Adini Pintilije, za debitanstki film “Touch Me Not” okončano je 68. izdanje filmskog festivala u Berlinu.

Gran-pri žirija dobio je film “Twarz” poljske producentkinje Malgoržate Šumovske. Američki reditelj Ves Anderson dobio je nagradu za najbolju režiju za animirani film “Isle of Dogs”. Nagrada za najbolji scenario dodijeljena je Meksikancima Alkali i Ruisu Palasosu za film “Museum”. Najbolja glumica na ovogodišnjem Berlinale-u je Ana Brun, za ulogu u filmu Marsela Martinezija “The Heiresses”, a najboljim glumcem proglašen je Antoni Bažon, za ulogu u filmu “The Prayer” francuskog reditelja Sedrika Kana. Posebno priznanje za kostimografiju i scenografiju dodijeljeno je Eleni Okopnajoj za film “Dovlatov”. Najbolji kratki film na ovogodišnjem Berlinalu je “The Men Behind the Wall” u režiji Ines Moldavsky iz Izraela.

Ovogodišnjem Evropskom filmskom marketu koji se organizuje u okviru filmskog festivala u Berlinu prisustvovali su i predstavnici Filmskog centra Crne Gore – Sehad Čekić, direktor Centra i Marija Nikčević, savjetnica za međunarodne odnose, promociju i plasman. Oni su tokom boravka u Berlinu imali niz sastanaka sa filmskim profesionalcima koji su bili gosti Evropskog filmskog marketa, a na kojima se razgovaralo o mogućnostima ostvarivanja saradnje na novim projektima i aktivnostima, usmjerene ka dodatnoj promociji crnogorske kinematografiji i integraciji u šire regionalne i evropske okvire. Direktor Centra je učestvovao, između ostalog, i na okruglom stolu povodom inicijative “Balkan Days: Tirana-Roma” Albanskog filmskog centra i Roma Lazio Film Commision-a, koja ima za cilj da, kroz različite forme, približi kinematografije Italije i Balkana. Tokom trajanja festivala organizovane su i aktivnosti pod okriljem potprograma MEDIA Evropske komisije, kao i prezentacije i događaji u organizaciji mreže European Film Promotion. Predstavnicima Centra prezentovan je i niz novih mogućnosti u formi radionica, predavanja i partnerstava koje mogu biti od izuzetnog značaja za dalji razvoj domaćeg filmskog sektora.

Na 68. Filmskom festivalu u Berlinu, u okviru programskog segmenta Berlinale Talents-a pod nazivom Script Station, učestvovao je i crnogorski reditelj Dušan Kasalica. Script Station je dio Berlinale Talents-a koji se odnosi na razvoj kratkih, dugometražnih i dokumentarnih filmova. Program čini rad sa mentorima na grupnim sesijama, gdje se učesnici upoznaju sa projektima kroz analizu scenarija. Mentori sa učesnicima razgovaraju o projektima, unaprijeđuju scenario i kvalitet budućeg filmskog projekta. Script station se završava tako što svi učesnici predstavljaju svoje projekte na javnoj prezentaciji koja se održava na European Film Marketu Berlinala. Reditelj Dušan Kasalica učestvovao je u segmentu za dugometražne filmove sa projektom “Elegija lovora”, a njegov mentor tokom rada na scenariju i prezentaciji projekta bio je mađarski reditelj Gyula Gazdag, koji je, između ostalog, poznat kao umjetnički direktor prestižnog Filmmakers lab-a u okviru Sundance film Institute-a.