Filmski projekat „Hotel Boka” dobitnik je finansijske podrške Filmskog centra Srbije, kao prvi na listi rezultata Konkursa za sufinansiranje proizvodnje manjinskih koprodukcija. Ovaj dugometražni film režiraće Marija Perović, a iza produkcije stoji crnogorska kompanija „Kino“, u komprodukciji sa kompanijom „This and That Production“. Producenti filma su Marija Perović i Peđa Bjelac.

Scenario „Hotel Boka”, o slavnom hercegnovskom hotelu, napisale su Maja Todorović i Marija Perović,  a nastao je po istoimenoj drami Stevana Koprivice.

„Izuzetno primamljiv vizuelni identitet priče kao i verodostojnost likova bili su dovoljni komisiji da jednoglasno podrži ovaj projekat“, kaže se u obrazloženju Filmskog centra Srbije, a filmski projekat „Hotel Boka” ranije je podržao i Filmski centar Crne Gore. U obrazloženju Filmskog centra Crne Gore istaknuto je da je „scenario, veoma dobro napisan, a likovi su kvalitetno razvijeni“.

Projekat „Hotel Boka” je intimna priča jedne žene, koja je prati od njenog djetinjstva pa sve do smrti, kroz priču o hotelu „Boka“, sagrađenog od Austougarske carevine 1913. godine, u Herceg Novom, pa sve do njegovog stradanja u razornom zemljotresu 1979. godine. Film je epohe sa zanimljivim, ženskim osvrtom na mane svih ideologija kroz istoriju, koji donosi humanu priču o pomirenju i o važnosti života iznad svih politika. Legende koje okružuju hotel Boku, te njegovo postavljanje u centar romantične drame smještene između dva svjetska rata, uz uvođenje značajnih istorijskih ličnosti sa ovih prostora, nose sa sobom izuzetno jaku priču koja će zasigurno biti interesantna široj publici.

 

 

Marija Perović  je nagrađivana rediteljka tri dugometražna igrana filma – „Opet pakujemo majmune“, „Gledaj me“ i „Grudi“. Režirala i dokumentarni film, televizijske serije, televizijske emisije, pozorišne predstave. Profesorica je filmske i televizijske režije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju.