Jedanaesto izdanje Underhill Fest – međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma, svečano će biti otvoren 16. juna na terenu KK “Budućnost”, u Njegoševom parku u Podgorici. I ove godine, partner festivala je Filmski centar Crne Gore.

Festival će biti otvoren projekcijom filma “Zemlja meda” u režiji Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova. Ovaj dokumentarac predstavljen je svjetskoj javnosti kao višestruki pobjednik Sundance Film Festivala – najbolji film selekcije svjetskog filma, najbolja kamera u selekciji svjetskog dokumentarnog filma i specijalna nagrada žirija za uticaj i promjenu. Film je bio nominovan i za najbolji dokumentarni film, te najbolji strani dugometražni film na 92. dodjeli Oskara – čime je upisan u istoriju svjetske kinematografije kao prvo ostvarenje koje je dobilo ove dvije nominacije.

Podgorička publika će od 16. do 23. juna, na terenu KK “Budućnost” u Njegoševom parku, moći da vidi najbolja ostvarenja u proteklih godinu dana. Kao i prethodnih godina, selektor filmova na ovogodišnjem izdanju festivala je Vuk Perović.

Filmovi su, kao i ranije, podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku.

Tročlani žiri 11. UnderhillFesta čine producentkinja Jelena Mišeljić i reditelji Gojko Berkuljan i Ivan Marinović, koji će dodijeliti nagrade “Maslačak” u međunarodnoj i regionalnoj kategoriji.

U okviru 11. UnderhillFesta, već petu godinu za redom, biće održan i trodnevni program “U FOKUSU”, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava.