Na ovogodišnjem izdanju jubilarnog, 15. Underhill Festa biće upriličene svjetske i domaće premijere pet crnogorskih autora – „Ova dobra zemlja“ u režiji Vladimira Perovića, „Porodica na određeno vrijeme“ Seada Šabotića, „Doline“ Miljana Vučelića, „Ja, Kaća, dobila sam šećer i što sad?“ Kaće Žarić i „Dom naših naroda“ Tamare Pavićević.

Ostvarenje „Porodica na određeno vrijeme“ Seada Šabotića biće prikazano večeras u Njegoševom parku, a prethodno je svjetsku premijeru imalo na Beldocs festivalu. Usljed COVID-19 pandemijske krize, reditelj gubi kontakt sa Gorčinom, protagonistom filma. Zajedno sa svojim prijateljem, on nas vodi na putovanje kroz svoju viziju Gorčinove prošlosti i njen društveni i emotivni kontekst. Tražeći Gorčinov, reditelj traži svoj identitet. Nakon podgoričke premijere, film „Porodica na određeno vrijeme“ moći će da pogleda i publika širom Crne Gore, u centrima za kulturu u kojima je Filmski centar Crne Gore završio proces digitalizacije bioskopskih sala.

Večeras na reperotoaru na Underhill Festu je i kratkometražni dokumentarac „Ja, Kaća, dobila sam šećer i što sad?“ Kaće Žarić. U pitanju je intimna ispovijest djevojke koja je u 23. godini dobila dijabetes. U formi razgovora: sama sa sobom i sa njenom majkom preispituje uticaj bolesti na njen život. Film tematski obrađuje mentalni prostor koji sama bolest okupira kao i način na koji se ona suočava sa novonastalim okolnostima.

Svjetsku premijeru sjutra veče u Njegoševom parku imaće film „Ova dobra zemlja“ u režiji Vladimira Perovića. „Ova dobra zemlja“ je film komponovan iz više različitih priča, minijaturnih vinjeta, svojevrsna je oda planinama, ljudima i njihovim mislima. Postavljen kao neka vrsta uređenog kaleidoskopa, približava nam etos planinskih ljudi, načela i vrijednosti kojih se oni pridržavaju, njihovo trajanje kroz vrijeme i ljepotu njihovog mjesta pod zvijezdama…

Sjutra veče, takođe u Njegoševom parku, publika će moći da pogleda i „Doline“, prvi dokumentarac producenta i reditelja Miljana Vučelića. U ovom ostvarenju, tokom tropskog ljeta pratimo sezonu proizvodnje domaćeg duvana u selu nadomak Podgorice. Nakon podgoričke premijere, i ovaj film će biti prikazan u digitalizovanim bioskopskim salama širom Crne Gore.

Film „Dom naših naroda“, u režiji Tamare Pavićević biće prikazan u ponedjeljak veče, u Njegoševom parku. Mlada rediteljka, u ovom ostvarenju, bavi se životom koji teče oko jedne od posljednjih sinagoga u Srbiji.

Tokom trajanja festivala biće promovisana i monografija Underhill Festa „Stvarni život pod Goricom“, povodom 15 godina trajanja ove manifestacije. Filmski centar Crne Gore podržao je izradu monografije na prošlogodišnjem konkursu za komplementarne djelatnosti. Urednik monografije je Miroslav Minić, a likovna urednica izdanja je Ana Matić.