Četrnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma – Underhill Fest biće otvoren 7. juna 2023. godine, na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici, kada će biti prikazan film „Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels” rediteljke Mile Turajlić, koji je premijerno prikazan na najvećem festivalu dokumentarnog filma IDFA, u Amsterdamu.

Film je baziran na do sada neprikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je trideset godina pratio predsjednika Josipa Broza Tita. Producenti ovog ostvarenju su MIla Turaljić i Carine Chichkowsky, dok su koproducenti Vanja Jambrović i Vuk Perović. Film je rađen u produkciji „Poppy Pictures” iz Srbije, „Survivance” iz Francuske, „Restart” iz Hrvatske i „Kino” iz Crne Gore. Ovo ostvarenje podržano je od strane Filmskog centra Crne Gore.

UnderhillFest će 15. juna zatvoriti „Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“, drugi dio diptiha Mile Turajlić koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF).

Prethodni dokumentarni film Mile Turajlić „Druga strana svega“ prikazan je na 9. UnderhillFestu, a osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA festivala za Najbolji dokumentarni film. Njen debitantski dokumentarni film „Cinema Komunisto“ koji je osvojio 16 nagrada prikazan je na 2. UnderhillFestu koji je Mila Turajlić svečano otvorila. Od 2020. godine članica je Američke filmske akademije.

Na 14. UnderhillFestu podgorička publika će u Njegoševom parku kao i u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” i u U CKZ Ribnica, od 7. do 15. juna, moći da vidi više od 20 filmskih ostvarenja – najboljih u proteklih godinu dana. Filmski selektor je Vuk Perović.

Dugometražni filmovi su kao i prethodnih godina podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Na 14. UnderhillFestu biće prikazani i kratki dokumentarni filmovi u selekciji „7 kratkih“, a već osmu godinu za redom, biće održan i program „U fokusu”, koji UnderhillFest realizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U CKZ Ribnica biće prikazan program posvećen muzičkim dokumentarcima.