34. izdanje Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala biće održano od 1. do 7. avgusta, pod sloganom „Suton, đir i film“. I ove godine je Filmski centar Crne Gore partner festivala od nacionalnog značaja.

Filmski festival Herceg Novi će publici ponuditi preko 50 ostvarenja, na tvrđavama Kanli Kula i Forte Mare, kao i u velikoj sali i amfiteatru Dvorane Park. Dugometražni igrani filmovi biće prikazani na Kanli Kuli, gdje će publika moći da pogleda ostvarenja koja se takmiče za „Zlatnu mimozu“, kao i igrane filmove koji su van takmičarske selekcije. Selektor programa dugometražnog igranog filma je reditelj Ivan Bakrač (Crna Gora), a žiri glavnog programa čine: Andamion Murataj (Albanija-SAD), Sali Saliji – Sallini (Turska), Ivan Salatić (Crna Gora), Tanja Bošković (Srbija) i Zlatko Vidačković (Hrvatska).

Na tvrđavi Forte Mare organizuje se i program Kino Evropa koji je takođe selektovao Ivan Bakrač, a čine ga filmovi koji su u prethodnoj godini postigli uspjeh na renomiranim festivalima. Tvrđava Forte Mare rezervisana je i za selekciju Mreže festivala Jadranske regije, a riječ je o ostvarenjima koja se takmiče za nagradu „Adriatic Audience Award“, dok o najboljem filmu odlučuje publika regiona. Mrežu festivala Jadranske regije čine Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi – Montenegro film festival (Crna Gora). Mreža festivala Jadranske regije podržana je kroz program Kreativna Evropa.

Studentski filmovi biće prikazani u amfiteatru Dvorane Park. Ovaj program je selektovala dramska spisateljica i scenaristkinja Maja Todorović (Crna Gora). Ovogodišnju selekciju čine filmovi sa 10 akademija, odnosno fakulteta dramskih umjetnosti: FDU Cetinje, FDU Beograd, AU Banja Luka, AU Novi Sad, FMK Beograd, AU Beograd, ASU Sarajevo, ADU Zagreb, UNATC Bukurešt i FDU Skoplje. O nagradama će odlučivati tročlani crnogorski žiri: Marija Nikčević (Crna Gora), Vuk Vuković (Crna Gora) i Igor Bošnjak (BIH).

 

 

Velika sala Dvorane Park biće rezervisana za omaž reditelju i scenaristi Zdravku Velimiroviću, jednom od najvećih sineasta jugoslovenskog govornog područja. Ove godine navršava se 90 godina od njegovog rođenja, 60 godina od kada je njegov film „Dan četrnaesti“ prvi put prikazan na Kanskom festivalu u zvaničnoj konkurenciji i 16 godina od smrti čuvenog reditelja. Tim povodom publika će imati priliku da pogleda filmove “Dan četrnaesti”, “Umir krvi” i “Lelejska gora”. U Dvorani Park će biti prikazan i klasik jugoslovenske kinematografije, “Iskušavanje đavola” Živka Nikolića, u čiju čast se dodjeljuje jedna od nagrada Festivala.

 

 

Pored glavnog, pripremljen je i prateći, edukativni program Festivala – radionica za mlade filmske kritičare koja će biti održana u Kući Iva Andrića, a u organizaciji Mreže festivala Jadranske regije. Selektor i domaćin programa je reditelj Ivan Salatić (Crna Gora), predavači i mentori su filmski kritičari Vlado Petković (Srbija), Nino Kovačić (Hrvatska) i Mirza Skenderagić (BIH), a gostujući predavač je Arman Fatić (BIH).

Ove godine će biti dodijeljena još jedna nagrada za najbolji film – plaketa koja nosi ime Zorana Živkovića, višedecenijskog direktora i producenta Festivala, koja se dodjeljuje u znak sjećanja i zahvalnosti za sve što je uradio za razvoj Festivala i kinematografije regiona.

Festival će biti organizovan uz poštovanje aktuelnih epidemioloških mjera, zbog čega će broj mjesta u gledalištima biti prepolovljen. Cijena karte za projekcije na Kanli Kuli i Forte Mare, gdje će svake večeri biti prikazana po dva filma, iznosiće 4 eura.

Pokrovitelji 34. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festivala su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Opština Herceg Novi, a izvršni producent Javna ustanova kulture „Herceg Fest“.