Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival (FFHN-MFF) ove godine će realizovati svoje 36. izdanje, od 22. do 28. avgusta, pod sloganom “Sve boje filma”.

Festival ima tri takmičarske selekcije – dugometražni igrani film, dokumentarni film i studentski film. Pored pomenutih, festival će obogatiti i selekcija KINO Evropa, sačinjena od nagrađenih filmova sa renomiranih evropskih festivala, kao i selekcija Adriatic Audience Award, Mreže festivala Jadranske regije, te bogat prateći program.

Takmičarska selekcija dugometražnog igranog filma ove godine obuhvata devet naslova, ekskluzivnih crnogorskih premijera, a mnogi dolaze poslije izuzetnih uspjeha na festivalima širom svijeta. “Istančanim i različitim senzibilitetima, ovi filmovi se na osoben i estetski nadahnjujući način dotiču propitivanja teme lične i zajedničke prošlosti, te njenog uticaja na oblikovanje identiteta. Ta preplitanja između onoga šta jesmo, šta predstavljamo i čemu težimo na jedinstven način se ogledaju u naslovima koji se takmiče za ovogodišnju Zlatnu mimozu”, navodi dr Jelena Mišeljić, selektorka programa dugometražnog igranog filma na FFHN-MFF.

 

dr Jelena Mišeljić, selektorka

 

Program takmičarske selekcije dokumentarnog filma na 36. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro Film Festival-u publika će moći da pogleda u kući nobelovca Iva Andrića, gdje se organizuje pet večeri dokumentarnih filmova, pažljivo selektovanih od strane reditelja mr Seada Šabotića.

„Uzbudljiv, nepredvidiv i slobodan program predstavlja dvadeset pet filmova različitih formi ujedinjenih u želji za novim i drugačijim. Dokumentarizam nije samo puko bilježenje već temeljno promišljanje i oblikovanje stvarnosti. Dokumentarista mora da teži istini. Dokumentarni filmovi mijenjaju žanrove, oblike, estetike… Ovaj i ovakav program svjedoči sve tanjoj liniji između dokumentarnog i igranog. Ta nevidljiva linija autorima pruža prostor za beskrajnu kinematografsku igru. Program nam donosi filmove iz različitih krajeva svijeta pozivajući publiku da aktivno učestvuje u promišljanju tema koje opsjedaju autore” navodi Šabotić u svom selektorskom obrazloženju.

 

mr Sead Šabotić, selektor

 

I ove godine, studentka selekcija je povjerena scenaristkinji Maji Todorović. “Studentska selekcija je za mene još od prvog angažmana na Festivalu bila najzanimljivija jer imamo priliku da vidimo koje teme tretiraju mladi autori, šta utiče na njih, koje priče imaju potrebu da ispričaju… Nekada su se teme, kao i način pristupa temi umnogome razlikovale, zavisno iz koje zemlje dolaze studenti. Međutim, ove godine gotovo svi filmovi se bave vrlo sličnom tematikom i tretiraju slične probleme. Da li je to pokazatelj da smo svi na Balkanu u istim problemima ili da su mladi ljudi, generalno, u istim problemima – ne usudim se da sudim. Dominantne teme su usamljenost, depresija, nemogućnost komunikacije i povezivanja koji vode u nerešene, komplikovane, pa čak i nasilne odnose(…) Kroz filmove provijavaju humor i nada – postoje prava prijateljstva, junaci dolaze do samospoznaje, imaju želju da riješe probleme…” navodi se u obrazloženju selektorke Todorović.

 

Maja Todorović, selektorka

 

Program Mreže festivala Jadranske regije povjeren je reditelju Ivanu Bakraču. Ove godine, svih pet festivala Mreže predstaviće pet filmova u konkurenciji za Nagradu publike, koji dolaze iz evropskih zemalja srednjeg produkcijskog kapaciteta. Cilj ovog programa je da se domaćoj publici predstave manje zastupljene kinematografije, te podsticanje distribucije ovog sadržaja na prostoru zemalja članica Mreže.

 

Ivan Bakrač, selektor

 

Revijaln program KINO EVROPA selektuje dr Jelena Mišeljić, a ove godine, zbog izuzetnog interesovanja i sjajnih reakcija kritike na naslove sa prestižnih svjetskih festivala, odlučeno je da se, pored otvorenog kina Forte Mare, prikaže nekoliko filmova i na glavnoj lokaciji – Kanli Kuli.

Dobitnik Zlatne palme na festivalu u Kanu, “Anatomija pada” rediteljke Žastin Trije, svečano će zatvoriti festival. Pored toga, publika na Kanli Kuli će imati priliku da pogleda novo ostvarenje Vima Vendersa, “Savršeni dani”, kao i Aliće Rorvaher “Himera”. Ljetnja pozornica Forte Mare je rezervisana za filmove dobro poznatih autorskih imena: Čudovište (Hirokazu Koreda), Knjiga rješenja (Mišel Gondri), Strast Dodina Bufana (Tran An Hung),
Opalo lišće (Aki Kaurismaki), Sunce budućnosti (Nani Moreti). Pored toga, u udobnosti novog digitalizovanog kina Dvorane Park, biće prikazan film “O suvom bilju” (Nurija Bilge Džejlana).

 

Raspored projekcija filmova 36. Filmskog festivala Herveg Novi – Montenegro Film Festivala