Crnogorski dugometražni igrani film “Planeta 7693” reditelja Gojka Berkuljana, u produkciji kompanije A Production i makedonskog koproducenta Skopje Film Studio, podržan je na konkursu Agencije za film Sjeverne Makedonije. Projekat je prethodno podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

Na konkursu Agencije za film Sjeverne Makedonije, film „Planeta 7693“ podržan je iznosom od oko 49.000 eura.

 

Film u režiji Gojka Berkuljana, realizuje se prema scenariju Ane Vujadinović, dok je producent filma Marko Jaćimović.

 

Podsjećamo da je ovaj projekat prethodno dobio podršku i na konkursu Filmskog centra Srbije, kao i od SEE Cinema mreže. Bio je nagrađen i na prestižnom Kids Kino Industry forumu u Varšavi, čime je osvojio besplatno učešće u Kids Kino.Lab programu, posvećenom razvoju scenarija. Takođe, osvojio je nagradu za najbolji pitch na prošlogodišnjem Pitch Balkan takmičarskom programu četvrtog izdanja Balkan Film Marketa, koji je održan od 12. do 15. novembra 2020. u Tirani. “Planeta 7693” se u prethodnom periodu našla i među projektima koji su predstavljeni na Thessaloniki International Film Festivalu, kroz Crossroads Co-Production Forum. Prethodno je podržan za razvoj scenarija i projekta od strane Filmskog centra Crne Gore, kao i na konkursu za filmove za djecu i omladinu koji su po prvi put organizovali Ministarstvo kulture Crne Gore i Filmski centar.

 

Agencija za film Sjeverne Makedonije

Agencija za film Sjeverne Makedonije

 

Sinopsis: U prigradskom naselju, u veoma zanimljivom komšiluku, živi osmogodišnji dječak Luka, sa roditeljima i sestrom. Priča se odvija tokom jednog nesnosno vrućeg i ljepljivog ljetnjeg raspusta. Njihova porodica je prilično harmonična i složna, roditelji su na svoju djecu prenijeli ljubav prema naučnoj fantastici, kultnim knjigama i filmovima SF sadržaja. Samim tim, Lukina mašta je više nego živopisna. Kada dođe do turbulentnog perioda, koji biva izazvan majčinim gubitkom bebe u već naprednoj trudnoći, dolazi do nerazumijevanja, mimoilaženja i velikih svađa unutar porodice. Luka, ostavljen od svih ukućana, svoju usamljenost kanališe tako što se prepušta fikciji.