Ove godine, 14. Balkans Beyond Borders festival kratkog filma domaćin je dvodnevnom BBB Cine-Forumu u Nikšiću, pod nazivom “Otkrivanje balkanskog filma: prošlost, sadašnjost i budućnost”. Ovaj događaj ima za cilj istraživanje balkanskog filma, njegovih “identiteta”, istorije, sadašnjih izazova i kreativnih prilika koje dolaze, kroz teorijske i praktične pristupe i aktivnosti.

BBB Cine-Forum obuhvataće okrugli sto pod nazivom “Balkanski kaleidoskop: pogledi, kulturni identiteti i nijanse kroz film”, masterclass predavanja i radionice sa profesionalcima iz filmske industrije, akademske zajednice i kulturnog sektora. Oni će dijeliti svoja stručna znanja i iskustva o stvaranju filmova, balkanskoj istoriji i vizuelnoj kulturi, pozivajući učesnike da se inspirišu, budu kreativni i kritički razmišljaju o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti filma na Balkanu i šire.

BBB Cine-Forum podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

BBB Cine-Forum: Prijava

Petak, 13. oktobar, IPC Tehnopolis

  • 12:00 – 14:00 – Dominantni vs marginalni narativi: Kako je nacionalna istorija uokvirena, radionica usmene istorije, u saradnji sa Peace Line-om
  • 16:00 – 18:00 – Balkanski kaleidoskop: pogledi, kulturni identiteti i nijanse kroz, okrugli sto, moderatorka Ana Grgić (PhD, Univerzitet St Andrews), profesorka na Univerzitetu Babes-Bolyai

Subota, 14. oktobar, IPC Tehnopolis

  • 10:30 – 12:00 – Razgovor sa Ivanom Bakračem: od kratkometražnog do dugometražnog filma
  • 12:30 – 14:00 – Vizualizacija priča – putovanje kroz kinematografiju, masterclass sa Lazarom Radićem
  • 16:00 – 17:30 – Riječi ili slike? TO je pitanje!, masterclass sa Vladimirom Perovićem

Više informacija dostupno je na zvaničnoj internet prezentaciji festivala, Facebook i Instagram stranici (Balkans Beyond Borders), kao i na info@balkansbeyondborders.eu.