Odjeljak za kulturu uglednog britanskog javnog servisa BBC – BBC Culture ove godine je anketirao filmske stručnjake širom svijeta u cilju izbora 100 najboljih filmova koje su režirale žene. Među filmskim stručnjacima koji su pozvani da učestvuju u ovoj anketi, našli su se i Maja Bogojević, filmska kritičarka i glavna urednica časopisa ”Camera Lucida” i Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore.

Ukupno 368 filmskih teoretičara, kritičara, producenata i drugih filmskih djelatnika iz 84 zemlje svijeta učestvovalo je u ovom ispitivanju. Ispitivanje je ravnopravno uključilo filmske djelatnike oba pola. Svaki od ispitanika glasao je za top 10 filmova u režiji žena, rangirajući ih od 1 (omiljeni) do 10. Na listama se našao 761 film u režiji žena, a oni sa najvećim brojem bodova ušli su u konačnu listu 100 najboljih.

Kako stoji u saopštenju: “Ispitivanje za BBC Culture rezultiralo je izvanrednom kolekcijom filmova koja pokazuje snagu, kreativnost i raznolikost ostvarenja koja su snimile filmske autorke sa svih strana svijeta – od nijemog filma Shoes (1916) autorke Lois Weber – sve do 2019. godine koja izdvaja filmove The Souvenir (Joanna Hogg) i Portrait of a Lady on Fire (Céline Sciamma).“

Većina filmova sa konačne liste snimljena je u periodu od devedesetih godina prošlog vijeka do danas. Iako su SAD, Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Belgija i Kanada bile najpopularnije zemlje produkcije prema rezultatima ankete, filmovi iz Argentine, Irana, Ukrajine, Saudijske Arabije, Indije, Tunisa i Češke pojavljuju se u prvih 100, sa značajnim brojem bodova. Prema rezultatima, Agnès Varda je najpopularnija rediteljka sveukupno, sa šest filmova u prvih 100, a slijede je Kathryn Bigelow, Claire Denis, Lynne Ramsay i Sofia Coppola. Dobitnik Zlatne palme “The Piano / Klavir(1993) Jane Campion, film je sa najvećim brojem bodova i na vrhu je top liste. Slijede: “Cléo from 5 to 7” (Agnès Varda, 1962), “Jeanne Dielman, 23 Quai du Commerce, 1080 Bruxelles” (Chantal Akerman, 1975), “Beau Travail” (Claire Denis, 1999), “Lost in Translation” (Sofia Coppola, 2003), “Daisies” (Věra Chytilová, 1966), “The Hurt Locker” (Kathryn Bigelow, 2008), “Toni Erdmann” (Maren Ade, 2016), “Fish Tank” (Andrea Arnold, 2009), “Daughters of the Dust” (Julie Dash, 1991).

BBC Culture bavi se kulturom i novim globalnim trendovima na polju umjetnosti, filma, muzike i mode. Ovaj posebni dio BBC-evog portala www.bbc.com pruža čitaocima duhovit i autoritativan pogled na svijet kulture na globalnom nivou.

Top listu 100 najboljih filmova u režiji žena, pojedinačne liste učesnika u anketi, kao i detalje u vezi sa ovim ispitivanjem BBC-a, možete naći ovdje.