Jubilarni 70. Internacionalni filmski festival – Berlinale 2020, otvoren je 20. februara projekcijom filma “My Salinger Year“ kanadskog režisera Philippea Falardeaua.

U okviru Berlinale-a 2020, Crna Gora je po prvi put nastupila kao izlagač na Evropskom filmskom marketu. Filmski centar Crne Gore na svom EFM štandu predstavlja aktuelnu crnogorsku kinematografiju brojnim evropskim filmskim profesionalcima, izlagačima i posjetiocima.

Na štandu se mogu naći informacije o aktuelnim crnogorskim produkcijama i koprodukcijama, festivalima, filmskim lokacijama, pogodnostima u vezi sa snimanjem u Crnoj Gori, kontaktima. EFM omogućio je crnogorskim predstavnicima da ugoste sve zainteresovane, trenutne i potencijalne partnere, te da proces umrežavanja sa autorima, producentima, stručnjacima u oblasti filma učine lakšim i bržim, u cilju uspostavljanja novih saradnji.

 

 

Na crnogorskom štandu su predstavljena dva kataloga: “Montenegrin Cinema 2020”, koji je koncipiran kao pregled aktuelne produkcije, kao i “Film Destination Montenegro” koji obuhvata širok prikaz raznovrsnih filmskih lokacija, pogodnosti za snimanje u Crnoj Gori, kontakte filmskih profesionalaca, kompanija, uz sve neophodne servisne informacije.

 

 

Predstavnici Filmskog centra Crne Gore održali su brojne sastanke sa filmskim profesionalcima koji prisustvuju Evropskom filmskom marketu u okviru Berlinale-a 2020, kao i sa saradnicima iz mreža i ogranizacija čiji je Filmski centar član ili partner, a među kojima su Eurimages, EFAD – European Film Agency Directors, EFP – European Film Promotion, EFA – European Film Academy, FNE – Film New Europe i druge. Na ovogodišnjem Berlinale-u pokrenute su i nove inicijative koje okupljaju filmske centre iz regiona, usmjerene ka daljem umrežavanju i stvaranju povoljnijeg kinematografskog ambijenta. Takođe, predstavnik MEDIA deska Crne Gore (Creative Europe) učestvuje u aktivnostima u vezi sa CE potprogramom MEDIA, a planirane su i dalje konferencije i seminari.

 

 

U programu ovogodišnjeg Berlinale-a, našao se i film “Minamata” u režiji Endrjua Levitasa, u kom glavu ulogu tumači filmska zvijezda Džoni Dep. Dio ovog filma je prošlog ljeta sniman na crnogorskim lokacijama – Ostrvo cvijeća, tivatska Župa i plaža Kalardovo.

U zvaničnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Berlinala, u trci za “Zlatnog medvjeda“ je 18 filmova iz isto toliko zemalja, a pobjednici će biti poznati 29. februara.