73. Internacionalni filmski festival – Berlinale 2023, otvoren je 16. februara projekcijom filma “She Came to Me” rediteljke Rebeke Miler.

Festivalska publika na ovogodišnjem izdanju festivala ima priliku da pogleda preko 300 filmskih ostvarenja. Festival traje do 26. februara. Predsjednica žirija glavnog takmičarskog programa je glumica Kristen Stjuart.

Crna Gora je i ove godine nastupila kao izlagač na Evropskom filmskom marketu. Filmski centar Crne Gore na svom EFM štandu predstavio je aktuelnu crnogorsku kinematografiju brojnim evropskim filmskim profesionalcima, izlagačima i posjetiocima.

 

 

Na štandu su se mogle naći informacije o aktuelnim crnogorskim produkcijama i koprodukcijama, festivalima, filmskim lokacijama, pogodnostima u vezi sa snimanjem u Crnoj Gori, kontaktima. EFM omogućio je crnogorskim predstavnicima da ugoste sve zainteresovane, trenutne i potencijalne partnere, te da proces umrežavanja sa autorima, producentima, stručnjacima u oblasti filma učine lakšim i bržim, u cilju uspostavljanja novih saradnji.

Na crnogorskom štandu su predstavljena dva kataloga: “Montenegrin Cinema 2023”, koji je koncipiran kao pregled aktuelne produkcije, kao i “Film Destination Montenegro” koji obuhvata širok prikaz raznovrsnih filmskih lokacija, pogodnosti za snimanje u Crnoj Gori, kontakte filmskih profesionalaca, kompanija, uz sve neophodne servisne informacije.

 

European Film Agency Directors

 

Predstavnici Filmskog centra Crne Gore održali su brojne sastanke sa filmskim profesionalcima koji prisustvuju Evropskom filmskom marketu u okviru Berlinale-a 2023, kao i sa saradnicima iz mreža i ogranizacija čiji je Filmski centar član ili partner, a među kojima su Eurimages, Creative Europe MEDIA, EFAD – European Film Agency Directors, EFP – European Film Promotion, EFA – European Film Academy, FNE – Film New Europe, EUFCN, EWA i druge. Na ovogodišnjem Berlinale-u pokrenute su i nove inicijative koje okupljaju nove i stare partnere sa filmskog tržišta, usmjerene ka daljem umrežavanju i stvaranju povoljnijeg kinematografskog ambijenta.

 

 

O Crnoj Gori kao filmskoj destinaciji moglo se čitati i u najnovijem izdanju KFTV publikacije, koja je distribuirana tokom EFM-a i bila dostupna svim učesnicima i posjetiocima marketa.

KFTV: KEMPS FILM TV VIDEO – International Production Gude 2023