Bioskop Doma kulture u Baru, koji funkcioniše u sastavu Kulturnog centra Bar, novi je član evropske asocijacije EUROPA CINEMAS.

Ova mreža je dio Agencije za audiovizuelnu umijetnost, edukaciju i kulturu pri komisiji Evropske unije i pruža podršku bioskopima u očuvanju i unapređenju djelatnosti, posebno usmijerena ka evropskom filmskom stvaralaštvu.

Članstvo u mreži podrazumijeva određeni nivo standarda i pokazatelja koje je bioskop Doma kulture uspio da ispuni: opremljenost i uređenost enterijera, kvalitet projekcija, posjećenost bioskopa, posvećenost radu sa mladima i raznovrsnost programa sa naglaskom na domaćem filmu i evropskim kinematografijama.

Podsjećamo da je prije samo godinu dana, Filmski centar Crne Gore, u saradnji sa tadašnjim Ministrstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta, uspješno sproveo projekat digitalizacije bioskopske sale u Baru.

Članstvo barskog bioskopa Doma kulture u mreži Europa Cinemas razmatrano je prvih šest mjeseci 2022. godine, pri čemu je bilo nužno ispuniti tražene uslove. Programski kriterijumi propisuju 37% zastupljenosti evropskog filma u repertoaru, od čega 70% premijernih naslova u distribuciji.

 

 

Za bioskop Doma kulture članstvo u mreži EUROPA CINEMAS znači otvaranje mogućnosti za međunarodnu saradnju sa profesionalcima u prikazivačkoj delatnosti koji su dio mreže, razmjenu iskustava, edukaciju, dostupnost podrške razvoju programa. Prijemom u EUROPA CINEMAS ovaj bioskop obelježava godinu dana postojanja, posvećen cilju da filmska umjetnost bude dostupna građanima Bara.

Članstvo u mreži dodatno omogućuje Kulturnom centru operativnu i finansijsku podršku iz fondova Evropske Unije na uređenju bioskopskog repertoara i realizaciji projekata koji se odnose razvoj mlade bioskopske publike. Projekti se odnose na realizaciju filmskih radionica, debata, konferencija festivala i zahtevnijih audio-vizuelnih programa. Zahvaljujući povezanosti bioskopskih prikazivača, mreža je danas mjesto okupljanja evropskih i svijetskih filmofila i mjesto razmene ideja i inovacija prikazivača na svim poljima.

Europa Cinemas trenutno broji više od 1.230 bioskopskih prikazivača sa oko 3.120 ekrana u 43 zemlje (751 grad). Ovi bioskopi, osim u zemljama EU, nalaze se i u zemljama istočne Evrope, Balkana i Turske, a od nedavno i u zemljama van evropskih granica.