When East Meets West forum, jedan od najznačajnijih evropskih događaja iz oblasti filmske industrije, održava se u okviru 35. izdanja Filmskog festivala u Trstu u periodu od 21. do 24. januara, a okupiće preko 550 filmskih profesionalaca iz 60 zemalja.

 

Direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović biće jedna od članica žirija selekcije „Last Stop Trieste“, namijenjene dokumentarnim filmovima u razvoju koji su u posljednjoj fazi post-produkcije. Jednom od 6 selektovanih projekata će žiri, u sastavu Aleksandra Božović, Hanka Kastelikova (HBO Max), Tereza Simikova (producentkinja) i Aleksandra Derevienko (CAT & Docs), dodijeliti tek ustanovljenu nagradu „Film Centre of Montenegro Award“ u iznosu od 2.000 eura.

 

 

Program „Inspirational Labs“, koji podrazumijeva niz radionica posvećenih raznim fazama produkcije, ove godine uključuje i brojne crnogorske filmske profesionalace: u selekciji „East & West“ koja učesnicima nudi pregled koprodukcijskih i distributerskih mogućnosti koje nude regionalni i nacionalni filmski fondovi u Evropi i Latinskoj Americi, učestovovaće crnogorske producentkinje Maja Kecojević i Bojana Radulović, dok će producent Marko Jaćimović biti dio selekcije „Cold Open“ namijenjene producentima koji namjeravaju da usavrše svoje znanje i vještine potrebne za proizvodnju TV serija, koju će voditi eksperti iz MIDPOINT Instituta.

 

U utorak, 23. januara, biće održan i panel „Spotlight on Montenegro“ na kojem će biti više riječi o trenutnom stanju u crnogorskoj kinematografiji, sa posebnim osvrtom na regionalne koprodukcije, kao i na podsticajne mjere Filmskog centra za inostrana snimanja (cash rebate). Na panelu, koji će moderirati Tamara Tatišvili iz organizacije FOCAL, učestvovaće direktorica Filmskog centra Crne Gore Aleksandra Božović, producent Veliša Popović i reditelj Ivan Salatić. Narednog dana, reditelj Petar Glomazić će, u saradnji sa CIRCLE Women Doc Accelerator, održati masterclass predavanje “Lessions from Aviation”.

 

Više informacija o programu i nagradama možete naći ovdje.