Četvrto izdanje međunarodnog filmskog festivala „Uhvati film“ održaće od 22-24. septembra na više lokacija u Kotoru. Pored projekcija 20 kratkometražnih filmova na temu invalidnosti, publika će moći da pogleda i regionalna filmska ostvarenja na ovu temu, kao i jedan crnogorski film.

 

Festival će otvoriti projekcije filmova, kao i predavanje psihološkinje Olivere Marković u kotorskoj Gimnaziji na temu: „Vršnjačka podrška – i meni je važno“.  Tokom svečanog otvaranja biće otvorena i izložba fotografija „Invisible Lives“, a održaće se i panel diskusija „Žene i invaliditet – gdje je tu film“ koju moderira Nataša Nelević, a učesnice su Marina Vujačić, direktorica UMHCG i Milesa Milinković, direktorica Filmskog festivala „Uhvati film“ Novi Sad.

 

Drugog dana festivala, reditelj Dušan Vuleković održaće predavanje na temu „Kako sam snimiti film”, a zatim će biti održan okrugli sto MREŽA na kome će učestvovati predstavnici filmskih festivala iz regiona i Evrope koji se bave temom invalidnosti u filmskoj industriji.

 

Festivalski program nastaviće se segmentom „Uhvati filmić“ u Osnovnoj školi „Savo Ilić“ gdje će učenici pogledati animirane filmove na temu inkluzije, a sa istom temom imaće i radionicu i razgovor sa glumicom Brankom Otašević.

 

„Uhvati film” se završava segmentom „Kroasan, kafa i kratke priče“ gdje će gost biti Sead Šabotić – reditelj i koordinator Inkluzivnog filmskog kampa.

 

Festival „Uhvati film“ organizuje NVU Art365, a podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore na ovogodišnjem konkursu za sufinansiranje projekata komplementarnih djelatnosti.

 

I ove godine ulaz je besplatan za sve programske segmente.