Uz podršku Filmskog centra Crne Gore i kroz inicijativu Silvane Markovich iz Gestion Cultural iz Buenos Airesa, Cine Club Nucleo i Cine Arte organizuju prvi Ciklus savremenih crnogorskih filmova u Argentini. Filmovi su dostupni besplatno na streaming platformi, odnosno virtuelnoj sobi Arte Lumiere Cinema (https://cineartelumiere.com.ar/). Cine Club Nucleo i Cine Arte Lumiere su organizacije iz Buenos Airesa, prepoznatljive po višegodišnjim aktivnostima širenja filmske kulture.

 

Ciklus crnogorskih filmova u Buenos Airesu je trebalo da bude održan u maju 2020. godine, po pozivu Matice crnogorske u Argentini i uz pomoć Ambasade Crne Gore. Zbog pandemije izazvane koronavirusom, ciklus se iz bioskopa preselio u virtuelnu sobu, kako bi crnogorskim iseljenicima ali i svim stanovnicima Argentine, ponudili novi, kvalitetan sadržaj koji se može gledati od kuće.

 

 

U virtuelnoj sobi će tokom tri sedmice biti prikazano šest filmova raznih žanrova, selektovanih od strane organizatora: drama, triler, komedija i film „običaja“. Kroz ovakvu, jedinstvenu priliku, argentinska publika će moći da sazna više o Crnoj Gori, samim tim što crnogorski filmovi do sada nijesu imali komercijalna prikazivanja u Argentini.

 

Prikazivanje počinje u četvrtak, 6. avgusta, a svake sedmice smjenjivaće se po dva filma.

 

Repertoar je sljedeći:

 

  • 6. avgust

Igla ispod praga (Ivan Marinović, 2016)

Ti imaš noć (Ivan Salatić, 2018)

 

  • 13. avgust

Ispod mosta, među stijenama (2016)

Lijenština (Aleksa Stefan Radunović, 2108)

 

  • 20. avgust

Između dana i noći (Andro Martinović, 2018)

Grudi (2019)