Izložba “Cinema | Portraits Brigitte Lacombe; Fotografije 1975-2017” nastala u produkciji Sarajevo Film Festivala povodom jubilarnog 25. izdanja, ugledne fotografkinje Brigitte Lacombe, biće otvorena i u Podgorici, od 5. do 31. marta u Dvorcu Petrovića, u organizaciji Centra savremene umjetnosti Crne Gore. Izložba se realizuje u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore i Crnogorskim narodnim pozorištem.

 

Postavku čini 40 fotografija velikog formata, rijetkih i intimnih trenutaka iz dugogodišnje saradnje Brigitte Lacombe sa uticajnim filmskim autorima, kojim se otkriva pogled iznutra na kinematografiju.

 

Brigitte Lacombe je počela raditi na filmovima 1975. godine kada je pozvana na set filma “Svi predsjednikovi ljudi” Alana J. Pakule, a ubrzo nakon toga i na filmski set “Bliski susreti treće vrste” Stevena Spielberga. Cijenjena je zbog svoje bliske saradnje s rediteljima (Martin Scorsese, Alejandro González Iñárritu, Mike Nichols, Anthony Minghella, Quentin Tarantino, Bernard Bertolucci, Lynne Ramsey, Wes Anderson, Spike Jonze i mnogim drugim), te zbog portretisanja glumaca tokom snimanja u njihovim ulogama i izvan njih (Meryl Streep, Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Tilda Swinton, Cate Blanchett, Isabelle Huppert, Joaquin Phoenix i drugi). Posljednjih 25 godina sarađuje s Martinom Scorseseom u svim njegovim produkcijama, a najrecentnije na filmu “The Irishman” (Irac), čija je premijera bila na jesen 2019. godine.

 

Izložba fotografija, snimljenih u periodu od 1975. do 2017. godine, prezentuje dio umjetničkog rada fotografkinje Brigitte Lacombe i nudi rijedak lični pogled na savremenu kinematografiju. Izložba je prethodno prikazana i u Zagrebu u Francuskom paviljonu.

 

Kustoskinja izložbe je Lejla Hodžić.