Apulia Film Commission Foundation objavila je poziv kako bi se odabralo 9 reditelja/ki koji će napraviti po jednu epizodu web serije o putovanju, prateći sljedeću temu: “Priče mogu biti fikcija, drama ili animacija na temu putovanja u svim oblicima. Putovanje može bitiavantura, bijeg, odmor ili posao, ali i unutrašnje putovanje, putovanje kroz vrijeme, virtuelno putovanje. Putovanje kao san ili potreba.”

Ova inicijativa je jedna od predviđenih aktivnosti CIRCE projekta (Common Initiatives to pRomote CinEma across Italy – Albania – Montenegro), finansirana u okviru prvog poziva projekta INTERREG IPA CBC Programme Italy-Albania-Montenegro.

Svrha web serije je da promoviše kulturno, umjetničko i arhitektonsko nasljeđe teritorija uključenih u projekat: Albanije, Crne Gore, regija Molize i Pulja kako bi osnažila njihovu vidljivost i prepoznatljivost kroz audiovizuelna sredstva. Epizode će biti snimane na teritoriji Albanije i/ili Crne Gore i/ili Molize  i/ili Pulja regije. 9 mladih reditelja, ispod 35 godina, koji dolaze sa teritorija koje su uključene u projekat, biće odabrani sa ciljem da postanu aktivni protagonisti kulturnog razvoja sopstvenih zemalja. Preciznije, tri učesnika moraju biti iz Albanije, tri iz Crne Gore i tri iz regija Molize i Pulja.

Epizode web serije trajaće najmanje 10 minuta (bez uvodne i odjavne špice), a maksimalni iznos određen za izvršnu produkciju svake epizode ​​je 20.000 €.

Zainteresovani učesnici mogu da pročitaju poziv i povezane priloge na web sajtu Apulia Film Commission(www.apuliafilmcommission.iti podnesu prijavu putem digitalne platforme dostupne na ovom linku: http://dev.hsh.it/afc/.

Rok za podnošenje prijava je 27. maj 2019. u 23:59 h (po italijanskom vremenu, UTC + 1).

Apulia Film Commission Foundation je vodeći partner CIRCE projekta, koji uključuje još tri partnera (Filmski centar Crne Gore, Albanski nacionalni cetar za kinematografiju i regija Molize) i tri priključena partnera (Ministarstvo kulture Crne Gore, Ministarstvo kulture Republike Albanije i italijansko Ministarstvo baštine, kulture i turizma (MIBACT– Direktorat za kinematografiju).      

Za dodatne informacije, molimo Vas da pošaljete pitanja na adresu: cristina.piscitelli@apuliafilmcommission.it, uz obaveznu uključivanje adrese info@bildwpfccg.wpengine.com u korespondenciju.

Interreg IPA CBC Program Italija-Albanija-Crna Gora predstavlja tripartitni program prekogranične saradnje kojeg finansira Evropska unije kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) u programskom periodu 2014 – 2020. Program je osmišljen u okviru Evropske strategije za pametan, inkluzivan i održiv rast (Evropa 2020). Cilj Programa je da pomogne zemljama korisnicama u ispunjavanju njihovih nacionalnih ciljeva za 2020. godinu, podstičući prekograničnu saradnju širom Mediterana, s obzirom na pretristupne pregovore Albanije i Crne Gore u Evropsku uniju. Ukupan iznos programskog budžeta je oko 93 miliona eura koji se sufinansirana kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA) po stopi od 85% i zahtjeva učešće od 15% nacionalnog sufinansiranja.”