CIRCLE, međunarodna trening inicijativa za rediteljke i producentkinje, u partnerstvu sa Filmskim centrom Crne Gore i uz podršku Kreativne Evrope, potprograma MEDIA organizuje svoj prvi igrano-filmski trening program – CIRCLE Fiction Orbit.

Za prvo izdanje radionice odabrano je pet timova koji će se okupiti u Herceg Novom, od 19. do 26. novembra, kako bi radili sa pažljivo odabranom grupom renomiranih scenaristkinja, rediteljki i producentkinja na razvoju svojih projekata.

Voditeljka ovogodišnjeg izdanja programa je Bijanka Oana, ugledna rumunska producentkinja nominovana za Oskara, sa višegodišnjim iskustvom rada na igranom i dokumentarnom filmu (Ne dodiruj me – Berlinale, Zlatni Medvjed 2018; Kolektiv – Filmski Festival u Veneciji, nominovan za Oskara 2021, Anhell69 – Zlatni Golub, DokLeipzig). Drugi mentori programa su: Dana Bunesku, renomirana rumunska montažerka i dizajnerka zvuka (Smrt gospodina Lazaresku, Četiri meseca, tri nedelje i dva dana – Zlatna Palma u Kanu 2007, Ana, mon amour – Srebrni Medvjed 2017); Dominik Velinski, francuska producentkinja sa velikim iskustvom u distribuciji i osnivačica programa Director’s Factory u Kanu; Brita Rindelaub, švajcarska producentkinja (Košnica, Sandens film festival 2021); Natali Alvarez Mesen, nagrađivana kostarikansko-švedska scenaristkinja i rediteljka (Klara Sola, Kan 2021) i Ivana Mladenović, srpsko-rumunska rediteljka, scenaristkinja i glumica (Vojnici. Priče iz Ferentarija – San Sebastijan 2017; Ivana Grozna, Lokarno 2019 – posebna nagrada žirija).

U sklopu radionice, CIRCLE u Herceg Novom organizuje i bogati otvoreni program za profesionalnu zajednicu i široku publiku koji se sastoji iz tri masterklas predavanja i dvije filmske projekcije, u saradnji sa Filmskim Centrom Crne Gore i Dvoranom Park u Herceg Novom.

 

 

Javna projekcija nagrađivanog filma Klara Sola kostarikonsko-švedske rediteljke Natali Alvarez Mesen (svjetska premijera – Kan 2021), održaće se u prostorijama Dvorane Park, 22. novembra u 20h. Nakon projekcije, slijedi Q&A sa rediteljkom. Ulaz na projekciju je besplatan.

Film prati priču Klare (40), koja veruje da ima posebnu povezanost sa Bogom. Kao „iscjeliteljka”, ona održava nadu potrebnu porodici i selu, dok istovremeno traži utjehu u svom odnosu sa svijetom prirode. Nakon što je godinama bila kontrolisana majčinom represivnom brigom, Klarine seksualne želje su pobuđene privlačnošću koju osjeća prema novom momku njene nećake. Ova novopobuđena sila dovodi Klaru na neotkrivenu teritoriju, dozvoljavajući joj da prekorači kako fizičke, tako i mističke granice. Ohrabrena ovim samootkrićem, Klara se postepeno oslobađa uloge „svetice” i počinje da liječi samu sebe.

 

Druga javna projekcija će se održati 24. novembra, takođe u Dvorani Park sa početkom u 20h. U pitanju je film “Ivana Grozna” srpsko-rumunske rediteljke i scenaristkinje Ivane Mladenović (svjetska premijera Lokarno 2019). U filmu pratimo Ivanu, koja radi kao glumica u Rumuniji, ali, nakon što biva suočena sa zdravstvenim problemima, ona odlučuje da provede ljeto u svom malom rodnom gradu pokraj Dunava, u Srbiji, okružena porodicom. Gradonačelnik je zamoli da bude zaštitno lice lokalnog muzičkog festivala i ona to, uz nešto oklijevanja, prihvata. Ali, nakon što iz Bukurešta pristignu njeni ekscentrični prijatelji i nakon što njen ljubavni život, koji se vrti oko znatno mlađeg lokalnog momka, postane predmet tračeva u njenom rodnom gradu,
Ivana se nađe na ivici nervnog sloma. Ostali junaci, prijatelji i porodica, dobijaju poziv da ponovo prožive te događaje i da odigraju sami sebe pred kamerama u priči o ženi koja ne uspijeva da pronađe svoje mjesto ni na ovoj ni na onoj strani Dunava. Svi „glumci“ mjesecima probaju uloge samih sebe prateći napisan scenario. Proces koji je započeo kao vid terapije postaje film.

 

Pored filmskih projekcija, u kongresnoj sali Lazure Hotel & Marine u Meljinama biće organizovana tri masterklas predavanja za profesionalnu javnost. Masterklas predavanja biće održana na engleskom jeziku, a prijave za učešće šalju se na info@doccircle.me.

20. novembra u 15h renomirana rumunska montažerka Dana Bunesku održaće masterclass u kom će približiti svoje dugogodišnje iskustvo rada u industriji te svoju filozofiju filmske montaže, dok će 24. novembra u 9:30h Bijanka Oana, rumunska producentkinja i voditeljka ovogodišnjeg programa prenijeti svoja znanja o filmskoj produkciji. Konačno, 25. novembra u 9:30, srpsko-rumunska rediteljka Ivana Mladenović će se u svom predavanju dotaći rada sa naturščicima i glumcima, kroz studiju slučaja svog filma “Ivana Grozna”.

 

 

CIRCLE je međunarodna trening inicijativa lansirana 2018. godine tokom Underhill Festa u Podgorici, koja se sastoji od tri programske cjeline: CIRCLE Women Doc Accelerator (program namijenjen rediteljkama i producentkinjama dokumentarnog filma), CIRCLE Showcase @ Cannes Docs (prezentacija projekata CIRCLE alumni tokom filmskog marketa u Kanu) i CIRCLE Fiction Orbit (novi program namijenjen rediteljkama i
producentkinjama igranog filma).

CIRCLE je zamišljen kao platforma za kreativnu i profesionalnu podršku filmskim autorkama, sigurno mjesto za karijerni razvoj učesnica, prostor za razmjenu ideja i sklapanje novih poznanstava uz snažnu podršku svjetski renomiranih mentora i stručnjaka. CIRCLE podstiče razvoj projekata, ali se takođe fokusira na dijeljenje znanja i razvoj novih poslovnih modela, sa ciljem povezivanja učesnica sa globalnom filmskom zajednicom i prezentacije njihovih projekata evropskoj i međunarodnoj filmskoj javnosti.

U periodu od 2018-2022, kroz CIRCLE Women Doc Accelerator podržano je 50 rediteljki i producentkinja iz preko 34 zemlje svijeta, među kojima su redovne učesnice iz Crne Gore i regiona. Filmovi CIRCLE alumni prikazani su i nagrađivani na nekim od najprestižnijih filmskih festivala svijeta: Sundance Film Festival, CPH:DOX, IDFA, DokLeipzig, Festival dei Popoli, Thessaloniki International Film Festival, Sheffield Docs, Götteburg Film Festival, Raindance Film Festival, Nordisk Panorama, Sarajevo Film Festival i mnogim drugima.

CIRCLE Fiction Orbit realizuje se uz podršku Kreativne Evrope, potprograma MEDIA i u partnerstvu sa Filmskim Centrom Crne Gore, kao i Dvoranom Park u Herceg Novom i crnogorskom produkcijskom kućom Ardor films. CIRCLE je organizovan od strane novosadske produkcijske kuće Wake Up Films, a program su podržali: Kreativna Evropa – MEDIA, When East Meets West, Cannes Docs – Marché du Film, Udruženje dokumentarista Evrope (DAE), EWA Network, IEFTA, Filmski Centar Crne Gore, Festival Dokumentarnog Filma u Solunu – Agora Docs, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Grad Novi Sad, Grčki Filmski Centar, CED – MEDIA Office Srbije, CED – MEDIA Office Slovenije, Motovila, CED MEDIA Office Crne Gore,
Cineuropa, Međunarodni Festival Dokumentarnog Filma – Beldocs i EuroDoc.