CIRCLE Women Doc Accelerator finalizovao je svoje aktivnosti za 2020. godinu na 16. DOK Co-Pro Marketu, gdje je održan treći modul posvećen networking-u i prezentaciji projekata potencijalnim partnerima i finansijerima.

Od juna do oktobra, 11 CIRCLE polaznica radilo je sa 15 ekskluzivnih mentora – od masterklas programa, preko jedan-na-jedan sastanaka, do studija slučaja, sve sa ciljem da se učesnicama pomogne da razviju svoje projekte.

CIRCLE Women Doc Accelerator ulazi u završnicu ovogodišnjeg izdanja sa još jednim važnim partnerstvom, koje će podsticati žene autorke u godinama koje dolaze – partnerstvo sa Eurimažom, bazirano na postignućima CIRCLE inicijative, standardima kvaliteta i vrijednostima rodne ravnopravnosti koje ovaj veliki fond podržava i podstiče. Stoga je Eurimaž, u dijelu podrške pogramima koji su orijentisani na rodnu ravnopravnost, dodijelio sponzorstvo programu CIRCLE iza kog, kao zemlja nosilac projekta, stoji Crna Gora.

 

 

Tokom DOK Industry/Co-Pro Market dodjele nagrada, EWA Network (European Women’s Audiovisual Network) Talent Development nagrada u vrijednosti od 1.000 eura, dodijeljena je Maki Gogaladze (Gruzija), za projekat Ever Since I Knew Myself. Cineuropa Marketing nagrada dodijeljena je Lin Aluni (Danska) za projekat Twice Colonized. Žiri za ove nagrade činili su Tamara Tatišvili (EWA Network), Aleksandar Govedarica (Syndicado), Brigid O Šea (DOK Industry) i Vladan Petković (Cineuropa).

Nagrada za razvoj za najbolju rediteljku, u vrijednosti od 5.000 eura, dodijeljena od strane Danijele Ditrih (Njemačka), Hejun Ou (Južna Koreja) i Zane Balčus (Letonija), uručena je ovogodišnjoj CIRCLE učesnici Fan Vu i njenom projektu XiXi (Tajvan, Filipini). Takođe, specijalno priznanje uručeno je Andri Popesku, učesnici CIRCLE programa iz 2018. godine, rediteljki projekta Bright Future.

Dalje, CIRCLE 2019 učesnica Alina Gorlova (Ukrajina) imaće svjetsku premijeru svog filma The Rain Will Never Stop, razvijanog u okviru CIRCLE programa, na IDFA 2020 Competiton for First Appearance. Takođe, ovogodišnja učesnica Eftimija Zimvragaki (Španija), izabrana je za učešće u ovogodišnjoj IDFAcademy sa projektom A Sad and Vulgar Loner koji je razvijala u okviru CIRCLE-a.

Partneri programa CIRCLE su: Eurimages, DOK Leipzig / DOK IndustryEWA NetworkCineuropa, Film Centre of MontenegroHAVC Croatian Audiovisual CenterCity of Novi SadMEDIA Desk MontenegroMEDIA Desk SerbiaMEDIA Desk CroatiaMEDIA Desk SloveniaSekvenca production, Cut-Up Production i Underhill festival.

Prijave za CIRCLE 2021 biće otvorene od 28. januara 2021.