U okviru filmskog programa Crnogorskog narodnog pozorišta, pod nazivom Cinema Studio, u Podgorici će 21, 22. i 28. marta biti premijerno prikazana dva nagrađivana filmska ostvarenja iz 2018. godine. Radi se o filmovima “Cold War” Pavela Pavlikovskog i “Happy As Lazzaro” Aliće Rohvaher.

Cinema studio je program koji CNP organizuje u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore, a namijenjen je ljubiteljima autorskog filma koji će biti u prilici da vide ostvarenja koja u Crnoj Gori teško dolaze do bioskopskih dvorana.

Filmovi koji će biti prikazani bili su nominovani u kategoriji za najbolji evropski film na dodjeli nagrada Evropske filmske akademije i u njihovom znaku prolazi ova filmska sezona.

Program Cinema studija biće otvoren ostvarenjem velikog poljskog reditelja Pavela Pavlikovskog „Cold war“ (“Hladni rat”). “Hladni rat”, priča o strastvenoj ljubavnoj vezi iz pedesetih godina prošlog vijeka, premijerno je prikazana na festivalu u Kanu gdje je Pavlikovski nagrađen kao najbolji reditelj. “Hladni rat” apsolutni je pobjednik EFA, gdje je dobio pet nagrada od šest za koliko je bio nominovan. Pavel Pavlikovski je po mišljenju članova Evropske filmske akademije najboji reditelj i scenarista, Džoana Kulig najbolja glumica, a Jaroslav Kaminski najbolji montažer. Uz priznanje za najbolji evropski film, “Hladni rat” nominovan i za najbolji film van engleskog govornog područja na nedavno završenoj dodjeli Oskara I jedno je od ostvarenja koje je snažno obilježilo prethodnu filmsku sezonu.

Film je na repertoaru 21. i 22. marta u 20:30h na Sceni Studio.

Drugi film koji će publika CNP-a moći da pogleda u okvira programa Cinema studio je „Happy as Lazzaro“ (“Srećan kao Lazaro”) italijanske rediteljke Aliće Rohvaher, takođe premijerno prikazan na Kanskom filmskom festivalu gdje je nagrađen za najbolji scenario. Osim nominacija za najbolji film, na EFA dodjeli nagrada “Srećan kao Lazaro” imao je još tri nominacije, a na kraju je dobio specijalno priznanje. Ovaj film je priča o “kraljici cigareta” i kraljevstvu koje kontroliše, farmi na kojoj radnike tretira kao robove.

Film je na repertoaru 28. marta.