Dvadeset sedmo izdanje filmskog festivala Tallinn Black Nights biće otvoreno večeras projekcijom filma „Čuvari formule“ koji je crnogorska manjinska koprodukcija, a poseban fokus ovogodišnjeg izdanja festivala biće na zemljama našeg regiona.

 

Kadar iz filma “Čuvari formule”

 

Fokus program u Talinu posvećen je filmovima iz Srbije i susjednih zemalja (Focus Srbija i SEE susjedi) – Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Program se realizuje u saradnji festivala Tallinn Black Nights sa filmskim centrima zemalja našeg regiona (Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmski centar Srbije, Agencija za film Sjeverne Makedonije i Filmski centar Slovenije).

 

Među 13 naslova iz regiona koji će biti dio ovogodišnjeg Fokus programa nalaze se čak 4  filma realizovana u crnogorskoj produkciji, i to „Živi i zdravi“ Ivana Marinovića i „Supermarket“ Nemanje Bečanovića, koji su takođe selektovani i za takmičarske programe festivala (Marinovićev film u glavnoj takmičarskoj selekciji – premijera 12. novembra, a Bečanovićev u selekciji „Rebels With a Cause“ – premijera 16. novembra), a pored njih biće prikazane i dvije manjinske crnogorske koprodukcije, i to „Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića, koji će ujedno i otvoriti festival, i „Radnička klasa odlazi u pakao“ Mladena Đorđevića.

 

Kadar iz filma “Živi i zdravi”

 

Kadar iz filma “Supermarket”

 

U okviru industrijskog programa pod nazivom „Industry@Tallinn & Baltic Event“ biće predstavljena još dva crnogorska projekta, i to „Obraz“ Nikole Vukčevića u selekciji „International Works in Progress“ (međunarodni filmovi u proizvodnji), dok će projekat „Četiri sahrane i vjenčanje“ Nikole Mijovića biti dio koprodukcijskog marketa.

 

Filmski centar Crne Gore će, u saradnji sa filmskim centrima iz regiona, 16. novembra organizovati i panel diskusiju na kojoj će predstavnici centara govoriti o regionalnoj saradnji i koprodukcijama, dok će u posebnom dijelu Fokus programa biti prikazani klasici jugoslovenskog Crnog talasa.