Ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs) otvorio je SEE Factory omnibus – pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), među kojima je i kratki film “The Package” koji zajednički potpisuju crnogorski reditelj Dušan Kasalica i rumunska rediteljka Teodora Ane Mihai. U filmovima glume i mlade crnogorske glumice Andrea Aković i Lidija Kordić.

Filmovi su nastali u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) prema konceptu La Factory, koji potpisuju Dominique Welinski i Directors’ Fortnight, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i filmskih centara iz regije – Filmskog centra Crne Gore, Filmskog centra Srbije, Agencije za film Sjeverne Makedonije i Filmskog centra Slovenije, u saradnji sa Atlantic Grupom, Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo, SCCA/pro.ba u ime Jugoistočne Evrope i Cineli Digitala sa francuske strane.

Filmoviće biti prikazani u srijedu, 15. maja u Theatre Croisette i u nedjelju, 19. maja u Cinéma Alexandre III.

 

Na ovogodišnjem marketu u okviru filmskog festivala u Kanu, Filmski centar Crne Gore će, po treći put, predstaviti aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom. Crna Gora je prisutna na filmskom marketu u Kanu od 2011. godine.

 

Na sastancima sa filmskim profesionalcima i predstavnicima institucija iz cijelog svijeta, posjetiocima crnogorskog štanda će, tokom festivala, biti predstavljeni filmski projekti iz naše zemlje, koji se nalaze u različitim fazama produkcije. Takođe, biće ukazano i na potencijale i kapacitete koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama. U svrhu promocije, Filmski centar je i ove godine pripremio dva kataloga: “Montenegro – Film Destination” koji predstavlja potencijale za snimanje u Crnoj Gori, i “Montenegrin Cinema 2019” koji predstavlja aktuelne filmske projekte, u različitim fazama realizacije.

 

Filmski centar Crne Gore realizovaće brojne sastanke među kojima su od posebnog značaja susreti sa predstavnicima evropskih filmskih fondova i organizacija. Tokom festivala će biti organizovani programi i sastanci predstavnika potprograma MEDIA Kreativne Evrope, kao i niz drugih okupljanja. U Kanu će biti ove godine i crnogorski producenti i reditelji, kao i predstavnici Udruženja glumaca Crne Gore.

Međunarodni filmski festival u Kanu traje do 25. maja, do kada će, u trci za Zlatnu palmu, biti prikazano 21 filmsko ostvarenje.