Uz podršku Filmskog centra Crne Gore i kroz inicijativu Zajednice Crnogoraca u Urugvaju, Urugvajska kinoteka organizuje ciklus savremenih crnogorskih filmova, u okviru četvrtog izdanja Balkan Film Festivala u Montevideu.

Ciklus crnogorskih filmova u Montevideu realizuje se za urugvajsku publiku, ali i da bi se crnogorskim iseljenicima prikazala novija crnogorska filmska produkcija.

Tokom ove sedmice biće prikazano pet filmova iz Crne Gore selektovanih od strane organizatora. Ovom prilikom, urugvajska publika će se bliže upoznati sa Crnom Gorom i našim autorima, samim tim što crnogorski filmovi do sada nijesu imali komercijalna prikazivanja u ovoj zemlji.

Četvrto izdanje Balkan film festivala prikazuje filmografiju jugoistočne Evrope.  Festival je otvorio film “Ustav Republike Hrvatske”, Rajka Grlića. Sa dvije projekcije na dan, urugvajska publika imaće priliku da prati razvoj kinematografije iz regiona bivše Jugoslavije. Kako se navodi na zvaničnom sajtu Urugvajske kinoteke, Balkan, uvijek povezan sa ratovima i vječnim sukobima, pokazuje i svoju umjetničku i prirodnu stranu. Još jedan ključ za čitanje balkanskog područja može se naći kroz zanimljivu i neobičnu kinematografiju. Selektovani filmovi gledaoce nose u nepoznata i zaboravljena mjesta, sa svojim običajima, kulturama, vrijednostima, vjerovanjima, pozivajući ih da se upuste u moderne i univerzalne priče koje prikazuju karaktere ljudi i njihovih dalekih zemalja.
Balkan Film Festival otvoren je 6. decembra, a na repertoaru su sljedeća filmska ostvarenja iz Crne Gore: “Grudi” (Marija Perović, 2019), “Ti imaš noć” (Ivan Salatić, 2018), “Ispod mosta, među stijenama” (Pavle Simonović, 2016), “Između dana i noći” (Andro Martinović, 2018) i crnogorska manjinska koprodukcija “Mamonga” (Stefan Malešević, 2019).
Usljed globalne pandemije virusa Covid19, ovogodišnji Balkan Film Festival je imao niz prepreka u organizaciji i koordinaciji, ali je zalaganjem volontera i entuzijasta uspješno pripremljen program i za ovu izazovnu godinu. Epidemiološke mjere, koje se zbog pandemije primjenjuju u Urugvaju, ograničile su kapacitet bioskopskih sala na svega trideset posto, tako da se organizuju i reprize projekcija.
Detaljan program festivala možete pogledati ovdje.