Ovogodišnje izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma – Beldocs 2021, biće održano od 9. do 16. septembra u Beogradu. Biće prikazano više od 100 dokumentarnih filmova i VR/AR sadržaja, festival će se, kao i prošle godine, održati u hibridnom formatu, u nekoliko prostora u Beogradu i onlajn.

U takmičarski program 14. izdanja Beldocsa uvršten je i crnogorski kratkometražni dokumentarni film  „Obrad“,reditelja Branislava Milatovića.

Film „Obrad“ će, uz još 11 osvarenja, biti prikazan u selekciji Povetarac. Film je realizovan u produkciji kompanije Bitter Frames Production iz Podgorice, a podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore. Producenti filma su Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović, direktor fotografije Lazar Radić, izvršni producent Nemanja Dragović, dizajner zvuka Bobo Stanišić, pomoćnik reditelja je Pavle Simonović, saradnik na scenariju Milo Masoničić, asistent kamere Niko Tripunović, montažer Vladimir Radovanović, a kolor korekciju je radio Nikola Marinković.

 

 

Iz filma “Obrad”

 

U okviru selekcije Naslovna strana, biće prikazana i crnogorska manjinska koprodukcija “Pomirenje” u režiji Marije Zidar. Film je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, a koprodukcija je Slovenije, Srbije, Crne Gore i Kosova.

Crnogorski projekat „Đina“ rediteljke Sare Stijović, po idejnom nacrtu i scenariju Nataše Nelević, producenta Branimira Žugića i kompanije LIVE production selektovan je za industrijski program Beldocs in Progress. I ovaj projekat je prethodno podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

Iz filma “Pomirenje”

 

Filmski centar Crne Gore i ove godine, jednom od učesnika programa Beldocs Industry, dodjeljuje nagradu za najbolji projekat – Best Beldocs Academy Project Award.

Saradnja sa festivalom Beldocs, u okviru kog je i prethodnih godina dodijeljivana nagrada Filmskog centra Crne Gore, nastavlja se i tokom ovogodišnjeg izdanja, a Beldocs Akademija, kao i ranije, u fokus stavlja VR/AR projekte u razvoju.Za ovogodišnje izdanje selektovana su četiri projekta, iz Letonije, Moldavije, Hrvatske i Srbije, koji će razvijati svoje imerzivne sadržaje na trodnevnoj interaktivnoj radionici, pod mentorstvom  Sare Tireli (Italija), jedne od najznačajnijih savremenih umjetnika.

U okviru Beldocs Akademije, polaznici će 12. septembra imati priliku da čuju predavanje „Budućnost filma i virtuelne produkcije“ producentkinje Danijele Radulović, savjetnice za filmsku produkciju u Filmskom centru Crne Gore.

Više od 90 filmova na Beldocs festivalu će biti dostupno za gledanje i online. Filmovi će biti dostupni preko linka Beldocs online u glavnom meniju festivalskog sajta.

Detaljnije o ovogodišnjem izdanju Beldocs-a možete čitati ovdje.