Crnogorska kinematografija i ove godine će biti predstavljena na najvećem regionalnom filmskom festivalu – Sarajevo Film Festivalu. Brojni projekti, producenti i autori iz Crne Gore dio su programa i festivalskih aktivnosti u okviru 25. izdanja festivala koji će trajati od 16. do 23. avgusta.

Premijera crnogorske manjinske koprodukcije „Sin“, igranog filma u režiji Ines Tanović, otvoriće ovogodišnji filmski festival u Sarajevu. Ovaj film je koprodukcija Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije i Slovenije. Crnogorski koproducent je Veliša Popović (Cut-Up), a u filmu uloge tumače i mladi glumci Lidija Kordić i Lazar Dragojević. Film “Sin” podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore na prvom konkursu za sufinansiranje manjinskih koprodukcija u 2017. godini.

 

 

U okviru programa Focus ovogodišnjeg SFF-a, biće prikazan i film “Ti imaš noć” crnogorskog reditelja Ivana Salatića. Film je u prethodnom periodu bio nagrađivan i zapažen na brojnim međunarodnim filmskim festivalima.

Regionalnu premijeru na SFF-u imaće i SEE FACTORY: SARAJEVO MON AMOUR omnibus –  pet kratkih filmova nastalih u Sarajevu u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), među kojima je i kratki film “The Package” koji zajednički potpisuju crnogorski reditelj Dušan Kasalica i rumunska rediteljka Teodora Ane Mihai. Ove godine je “SEE Factory” otvorio Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs). U filmovima glume i mlade crnogorske glumice Andrea Aković i Lidija Kordić.

Projekti “Živi i zdravi“ („Forever Hold Your Peace“) i “Sirin”, crnogorskih reditelja Ivana Marinovića i Senada Šahmanovića odabrani su za učešće na CineLink koprodukcijskom marketu (CineLink Co-production Market 2019) u okviru Sarajevo Film Festivala. Projekti “Živi i zdravi” i “Sirin” podržani su na konkursima Filmskog centra Crne Gore.

Crna Gora će imati svoje predstavnike i u okviru programa International Casting Directors Network. ICDN i Sarajevo Film Festival organizuju trodnevnu radionicu za glumice i glumce iz regiona od 19. do 23. avgusta. Prijave je podnijelo 48 glumica i glumaca, a za učešće u radionici je odabrano njih 13: Nikola Vasiljević (Crna Gora), Amila Terzimehić (BiH), Igor Skvarica (BiH), Andrei Lenart (Slovenija), Doroteja Nadrah (Slovenija), Judita Franković (Hrvatska), Anja Matković (Hrvatska), Goran Marković (Hrvatska), Marko Petrić (Hrvatska), Zorica Nusheva (Sjeverna Makedonija), Milica Janković (Srbija), Peđa Marjanović (Srbija) i Ana Mandić (Srbija).

Predavači radionice biće Corinna Glaus (Švajcarska), Nathalie Cheron (Francuska), Piotr Bartuszek (Poljska), Beatrice Kruger (Italija), Marina Wijn (Holandija), Sofia Dimopoulou (Grčka), koji su radili kasting za reditelje kao što su David Fincher, Marc Foster, Luc Besson, Jacques Audiard, Claire Denis, Ron Howard, Sam Mendes, Rob Marshall, Wes Anderson, Woody Allen, Marco Bellocchio, Spike Lee i mnoge druge.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 25. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 53 filma. U četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma – čak 22 filma će zabilježiti svjetsku premijeru, 4 filma međunarodnu premijeru, 25 regionalnu i 2 bosanskohercegovačku premijeru.

Na najvećem okupljanju predstavnika filmske industrije u regionu – Cinelink i ove će godine biti dodijeljena nagrada koja nosi naziv Filmskog centra Crne Gore – Film Centre of Montenegro CineLink Award. O ovoj, ali i nagradama koje dodjeljuju Eurimaž i kanal ARTE, odlučuje internacionalni žiri čiji je član i direktor Filmskog centra, Sehad Čekić. Program Cinelink okuplja oko 1000 profesionalaca i uključuje aktivnosti za ljude iz svih sfera industrije kroz različite sekcije Cinelink Industry dana.


Predstavnici Filmskog centra Crne Gore će i ove godine aktivno učestvovati na sastancima i događajima u okviru SFF-a, sa ciljem dogovaranja novih projekata i inicijativa za dalju promociju crnogorske kinematografije.