Na ovogodišnjem marketu u okviru 74. izdanja filmskog festivala u Kanu, Filmski centar Crne Gore će predstaviti aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom. Predstavnici Filmskog centra će posjetiocima crnogorskog štanda predstaviti filmske projekte iz naše zemlje koji se nalaze u različitim fazama produkcije, a biće ukazano i na potencijale i kapacitete Crne Gore kao filmske destinacije koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama.

 

 

Direktor Centra Sehad Čekić i savjetnik za međunarodnu promociju i saradnju Marko Eraković realizovaće i brojne sastanke sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta, među kojima su od posebnog značaja susreti sa predstavnicima evropskih filmskih fondova i organizacija, u svrhu boljeg povezivanja, razmjene iskustava i saradnje.

 

Podsjećamo da će u selekciji „Kanski klasici“ biti prikazan film Zdravka Velimirovića „Dan četrnaesti“, klasik jugoslovenske kinematografije nastao u produkciji Lovćen filma, koji je Crnogorska kinoteka restaurisala u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom. Ispred Crnogorske kinoteke film će kanskoj publici predstaviti direktor Andro Martinović, a biće prikazan 15. jula u 22:30 časova u Sali Bunjuel.

 

 

U okviru programa „L’Atelier“, reditelj Srđan Vuletić i producent Ivan Đurović predstaviće crnogorski projekat „Vidra“ (The Otter) u produkciji „Artikulacija Filma“ iz Podgorice, koji je odabran među 15 projekata iz cijelog svijeta. Pored samog prisustva na Kanskom filmskom festivalu, za selektovane učesnike ovog programa biće organizovani sastanci sa producentima, distributerima i agentima prodaje. Projekat „Vidra“ je prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursima za razvoj scenarija i razvoj projekta.

 

U svrhu promocije, Filmski centar će na marketu predstaviti dva kataloga: “Montenegro – Film Destination” koji predstavlja potencijale za snimanje u Crnoj Gori, i “Montenegrin Cinema 2021” koji donosi pregled aktuelnih filmskih projekata u različitim fazama realizacije. Filmski centar će putem svog virtuelnog paviljona promovisati novu web platformu FilmInMontenegro.me  razvijenu u sklopu projekta CIRCE, finansiranog od strane programa Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora.

 

 

Međunarodni filmski festival u Kanu se ove godine održava od 6. do 17. jula, prvi put u ljetnjem terminu. Ujedno, predstavlja i prvi veći filmski festival koji će biti održan uživo od početka pandemije COVID-19, uz posebne mjere i zdravstvene protokole za sve učesnike i posjetioce.  U trci za Zlatnu palmu biće prikazana 24 filma, a predsjednik žirija je proslavljeni američki reditelj Spajk Li. Crna Gora je prisutna na filmskom marketu u Kanu od 2011. godine.