Na ovogodišnjem marketu u okviru 75. izdanja Filmskog festivala u Kanu, Filmski centar Crne Gore će predstaviti aktuelnu crnogorsku kinematografiju u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom, Bugarskom, Hrvatskom, Kiprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom. Predstavnici Filmskog centra će posjetiocima crnogorskog štanda predstaviti filmske projekte iz naše zemlje koji se nalaze u različitim fazama produkcije, a biće ukazano i na potencijale i kapacitete Crne Gore kao filmske destinacije koji mogu biti interesantni inostranim koproducentima, producentskim kompanijama i drugim zainteresovanim stranama.

Aleksandra Božović, direktorica Filmskog centra, zajedno sa saradnicima za međunarodnu saradnju i promociju, realizovaće i brojne sastanke sa filmskim profesionalcima iz cijelog svijeta, među kojima su od posebnog značaja susreti sa predstavnicima evropskih filmskih fondova i organizacija, u svrhu boljeg povezivanja, razmjene iskustava i saradnje.

 

 

U svrhu promocije, Filmski centar će na marketu predstaviti dva kataloga: “Montenegro – Film Destination” koji predstavlja potencijale za snimanje u Crnoj Gori i “Montenegrin Cinema 2022” koji donosi pregled aktuelnih filmskih projekata u različitim fazama realizacije. Filmski centar će putem svog virtuelnog paviljona promovisati i web platformu FilmInMontenegro.me razvijenu u sklopu projekta CIRCE, finansiranog od strane programa Interreg IPA CBC Italija – Albanija – Crna Gora.

U okviru Israel Film Paviljona, 20. maja biće održan i panel “Small Scale Big Films” u organizaciji Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC), na kom će govoriti direktorica Filmskog centra Crne Gore, Aleksandra Božović.

 

Međunarodni filmski festival u Kanu se ove godine održava od 17. do 28. maja.

U trci za Zlatnu palmu nadmetaće se 18 filmova, među kojima su poznata rediteljska imena, a predsjednik žirija je proslavljeni francuski glumac Vincent Lindon.
Crna Gora je prisutna na filmskom marketu u Kanu od 2011. godine.