74. Internacionalni filmski festival – Berlinale 2024, otvoren je 15. februara projekcijom filma “Sve te sitnice”, koji je režirao Tim Mielants, sa Kilijanom Marfijem u glavnoj ulozi. Nagradu “Zlatni medvjed” za film “Dahomej” dobila je rediteljka Mati Diop.

Kada je u pitanju industrijski dio festivala, i ove godine je jedan od izlagača na Evropskom filmskom marketu bila Crna Gora. Filmski centar Crne Gore na svom EFM štandu predstavio je aktuelnu crnogorsku kinematografiju brojnim evropskim filmskim profesionalcima, izlagačima i posjetiocima.

 

 

Na štandu su se mogle naći informacije o aktuelnim crnogorskim produkcijama i koprodukcijama, festivalima, filmskim lokacijama, pogodnostima u vezi sa snimanjem u Crnoj Gori, kontaktima. EFM omogućio je crnogorskim predstavnicima da ugoste sve zainteresovane, trenutne i potencijalne partnere, te da proces umrežavanja sa autorima, producentima, stručnjacima u oblasti filma učine lakšim i bržim, u cilju uspostavljanja novih saradnji.

Na crnogorskom štandu su predstavljena dva kataloga: “Montenegrin Cinema 2024”, koji je koncipiran kao pregled aktuelne produkcije, kao i “Film Destination Montenegro” koji obuhvata širok prikaz raznovrsnih filmskih lokacija, pogodnosti za snimanje u Crnoj Gori, kontakte filmskih profesionalaca, kompanija, uz sve neophodne servisne informacije.

 

European Film Agency Directors meeting

 

Predstavnici Filmskog centra Crne Gore održali su brojne sastanke sa filmskim profesionalcima koji prisustvuju Evropskom filmskom marketu u okviru Berlinale-a 2024, kao i sa saradnicima iz mreža i ogranizacija čiji je Filmski centar član ili partner, a među kojima su Eurimages, EFAD – European Film Agency Directors, EFP – European Film Promotion, EFA – European Film Academy, FNE – Film New Europe, EUFCN, EWA i druge. Na ovogodišnjem Berlinale-u pokrenute su i nove inicijative koje okupljaju nove i stare partnere sa filmskog tržišta, usmjerene ka daljem umrežavanju i stvaranju povoljnijeg kinematografskog ambijenta.

Po povratku iz Berlina, predstavnici Filmskog centra Crne Gore su započeli aktivnosti u vezi sa realizacijom dogovorenih programa saradnje na međunardnom nivou, što će u narednom periodu rezultirati dinamičnim događajima u ovoj oblasti, te širenjem dometa crnogorske kinematografije na nadnacionalnom nivou.