Molise Cinema Film Festival od 6. do 11. avgusta ove godine realizuje svoje 17. izdanje u mjestu Kazakalenda u Italiji (okrug Kampobaso, regija Molise). Na ovogodišnjem izdanju, crnogorska kinematografija prisutna je kroz više programskih segmenata.

 

U posebnom programskom segmentu ovogodišnjeg izdanja festivala Molise Cinema, pod nazivom “Focus Montenegro”, italijanskoj publici biće prikazana tri crnogorska kratkometražna filma: “Soa” reditelja Dušana Kasalice, “Glava puna radosti” reditelja Branislava Milatovića i “Put” reditelja Senada Šahmanovića. Na festivalu će biti prikazan i dugometražni igrani film crnogorskog reditelja Ivana Salatića “Ti imaš noć”, koji će italijanska publika, nakon Venecije, imati prilike da vidi i 9. avgusta u Kazakalendi.

 

Kada je u pitanju takmičarska selekcija u kategoriji Međunarodni kratkometražni film, među članovima žirija za ovu godinu je Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore, a pored njega u žiriju su i italijanska glumica Roberta Caronia, zatim Agron Domi, suosnivač Albanske filmske komisije i Fondacije za umjetnost i medije Albanije, kao i irski reditelj Conor Morrissey.

 

Festival podrazumijeva brojne filmske programe, specijalne projekcije, sastanke, razgovore, predavanja, izložbe i koncerte koji će se realizovati širom regije Molise. Takmičarska selekcija podijeljena je u četiri kategorije: međunarodna, italijanska, dokumentarna i debitantska selekcija.

 

Molise Cinema Film Festival ima za cilj da promoviše nove produkcije italijanske i međunarodne filmske scene, stavljajući fokus na mlade autore i drugačije jezike, a sa posebnom pažnjom na kratke i dokumentarne filmove. U prethodnih šesnaest izdanja, festival je u regiju Molise doveo brojne svjetski priznate producente, reditelje, glumce, eksperte u oblasti filma i mnoge druge filmske profesionalce.

Molise Cinema Film Festival uključuje i aktivnosti u vezi sa evropskim projektom “Circe”, koordinisanim od strane Filmske komisije Apulia i partnera regije Molise, koji nastoje izgraditi mrežu filmske saradnje između regija Pulje, Molisea, Albanije i Crne Gore. Partneri u projektu su i Filmski centar Crne Gore i Centar za kinematografiju Albanije. Tako će, tokom trajanja festivala, biti održan i sastanak partnera na projektu CIRCE – „Zajedničke inicijative za promociju kinematografije između Italije, Albanije i Crne Gore“, koji se sufinansira iz sredstava INTERREG IPA Programa prekogranične saradnje između ove tri zemlje. U okviru aktivnosti projekta CIRCE biće organizovan i inicijalni sastanak usmjeren ka kreiranju mreže filmskih festival regiona uključenih u projekat.

 

Ovogodišnje izdanje festivala trajaće do 11. avgusta, kada će biti zatvoreno svečanom dodjelom nagrada.