Crnogorska kinematografija i ove godine će biti predstavljena na najvećem regionalnom filmskom festivalu – Sarajevo Film Festivalu. Filmski profesionalci i projekti iz Crne Gore dio su programa i festivalskih aktivnosti u okviru 27. izdanja festivala koji će trajati od 13. do 20. avgusta.

 

U okviru zvanične takmičarske selekcije, na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, svjetsku premijeru imaće dugometražni igrani film “Elegija lovora”, prema scenariju i u režiji crnogorskog reditelja Dušana Kasalice. “Elegija lovora” je projekat kompanija Meander Film iz Crne Gore i Non-aligned Films iz Srbije. Podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore i Filmskog centra Srbije.

“Elegija lovora”

 

U takmičarskoj selekciji za studentske filmove je i „Ječam žela“, crnogorskog reditelja Andrije Mugoše, koji će na 27. Sarajevo Film Festivalu imati svjetsku premijeru. Film je rađen u produkciji crnogorske kompanije KA Productions, a prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

 

U takmičarskoj selekciji dokumentarnog filma, našla se i crnogorska manjinska koprodukcija „Pomirenje“ u režiji Marije Zidar, koja će na Sarajevo Film Festivalu imati regionalnu premijeru. Film je koprodukcija crnogorske kompanije Seagull Entertainment sa kompanijama Vertigo iz Slovenije i RTV Slovenije, Baščelik iz Srbije i Dera Film sa Kosova. Film je podržan od Filmskog centra Crne Gore i fonda Eurimaž, između ostalih.

 

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima, takmičiće se ukupno 47 filmova, u četiri takmičarske selekcije – igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma.

 

“Ječam žela”

 

Van takmičarske selekcije, u okviru programa Mreže festivala jadranske regije, 19. avgusta će biti prikazan film „Dan četrnaesti“ (1960), u režiji Zdravka Velimirovića.

 

Ovogodišnji Sarajevo Talent Campus, program Sarajevo Film Festivala koji je posvećen mladim filmskim profesionalcima, okupiće 56 učesnika, među kojima je mlada crnogorska glumica Milica Šćepanović. Šćepanović je selektovana kao polaznik Acting Studio modula, uz još 11 selektovanih glumaca. Talents Sarajevo, čije ovogodišnje izdanje nosi naslov BRAVE, nastavlja svojim učesnicima pružati širok izbor masterclassova, predavanja, seminara, diskusija, radionica i filmskih projekcija tokom cijelog Sarajevo Film Festivala.

 

Na ovogodišnjem izdanju, u okviru CineLink koprodukcijskog marketa, ponovo će biti dodijeljena i nagrada Filmskog centra Crne Gore – Film Centre of Montenegro CineLink Award.

 

 

Na CineLink Talks konferenciji, koja će, kao dio CineLink Industry Days-a, biti održana online, govoriće i Sehad Čekić, direktor Filmskog centra Crne Gore. On će govoriti na panelu pod nazivom „Can co-productions be green? Strategy and challenges“, koji se organizuje 17. avgusta.

 

Panel okuplja producente, predstavnike filmskih fondova i konsultante iz oblasti ekologije, kako bi govorili o pristupima i strategijama ozelenjivanja filmske produkcije. Pored Sehada Čekića, govornici na panelu su i Amra Bakšić Čamo (Bosna i Hercegovina), Alberto Battocchi (Italija) i Zuzana Bieliková (Slovačka), a moderatorka je Tamara Tatishvili ispred inicijative MEDICI – The Film Funding Journey (Švajcarska).

 

CineLink Talks se ove godine realizuje u partnerstvu sa Documentary Campus-om i Screen International-om. Detaljnije o programu i rasporedu panela možete pročitati ovdje.

 

Predstavnici Filmskog centra Crne Gore će i ove godine aktivno učestvovati na sastancima i događajima u okviru SFF-a, sa ciljem dogovaranja novih projekata i inicijativa za dalju promociju crnogorske kinematografije.