Crnogorska kinematografija i ove godine će biti predstavljena na najvećem regionalnom filmskom festivalu – Sarajevo Film Festivalu. Filmski profesionalci i projekti iz Crne Gore dio su programa i festivalskih aktivnosti u okviru 29. izdanja festivala koji će trajati od 11. do 18. avgusta.

U okviru zvanične takmičarske selekcije, na ovogodišnjem Sarajevo film festivalu, svjetsku premijeru imaće dugometražni igrani film “Sirin” crnogorskog reditelja Senada Šahmanovića, u okviru programa OPEN AIR. Novi Šahmanovićev film prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore.

Film “Sirin” rađen je prema scenariju Senada Šahmanovića i Klaudije Bottino. Koproducenti projekta su Jure Pavlović, Dritan Huqi, Fatmir Spahiu i Alen Babić. Direktor fotografije je Aleksandar Jakonić, scenografi Ognjen Smolović i Dragana Baćović, kostimografkinja Lina Leković, a menadžer produkcije Filip Poleksić.

Producent filma je Veliša Popović i kompanija “Cut-Up” iz Podgorice, dok su koproducenti  „Sekvenca (Hrvatska), „On Film Production“ (Albanija), „Buka“ (Kosovo) i „Dokument“ (BiH). Projekat je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore, HAVC-a, Filmskog centra Albanije, Filmskog centra Kosova, kao i od strane filmskog fonda Savjeta Evrope – Eurimages.

 

 

Kratkometražni igrani film “Neka cvjeta rosno cvijeće” (“Let the Dewy Flowers Bloom”) crnogorskog reditelja Ivana Bakrača, uvršten je u takmičarsku selekciju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Novi Bakračev kratkometražni film “Neka cvjeta rosno cvijeće” prethodno je podržan od strane Filmskog centra Crne Gore na konkursu za sufinansiranje filmova u proizvodnji.
Glavne uloge igraju Nikola Pavlović i Maja Šuša, a pored njih u filmu igra i Momčilo Otašević. Scenarista, reditelj i producent filma je Ivan Bakrač, dok je koscenarista i izvršni producent Dušan Kasalica. Direktorka fotografije je Staša Bukumirović, a scenografkinja i kostimografkinja Dragana Baćović. Montažerka i koproducentkinja filma je Nataša Pantić, dizajn zvuka potpisuje Luka Barajević, a snimatelj zvuka je Aleksandar Brajović. Film je produkcija kompanije Quadrifolium films (Crna Gora), u koprodukciji sa kompanijom Moviola (Srbija).
Crnogorska manjinska koprodukcija, dokumentarni film “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels”, čiji je koproducent Kino d.o.o. iz Podgorice, našao se u takmičarskom programu dokumentarnih filmova na Sarajevo Film Festivalu. Film “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels” koji je podržao i Filmski centar Crne Gore, režirala je Mila Turajlić.
Film je baziran na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsjetnika Tita trideset godina. Producenti ovog ostvarenju su Mila Turaljić i Carine Chichkowsky, dok su koproducenti Vanja Jambrović i Vuk Perović. Film je rađen u produkciji „Poppy Pictures” iz Srbije, „Survivance” iz Francuske, „Restart” iz Hrvatske i „Kino” iz Crne Gore.
U okviru festivalskog programa “Suočavanje s prošlošću”, biće prikazane crnogorske manjinske koprodukcije “Dosije Labudović: CINÉ-GUERRILLAS“, koprodukcija Srbije, Francuske, Hrvatske, Crne Gore i Katara, koji je drugi dio diptiha Mile Turajlić, premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, kao i filmsko ostvarenje “Mamula All Inclusive” koje će imati svjetsku premijeru, a koje je koprodukcija Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, u režiji Aleksandra Reljića.
Takođe, na festivalu će biti prikazana i crnogorska manjinska koprodukcija “Smrt djevojčice sa žigicama” u režiji Gorana Kulenovića, koprodukcija Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i novi film Dragana Bjelogrlića “Čuvari formule”, koji je koprodukcija Crne Gore, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije.
Među selektovanim učesnicima industrijskog programa Talents Sarajevo su dva imena iz Crne Gore – rediteljka i producentkinja Gana Čomagić, koja je selektovana za modul Pack&Pitch i reditelj Matija Jovanović, selektovan za modul Directors Summit. Sedamnaesto izdanje Talents Sarajevo, pod nazivom “Stuck in the Middle: Filmmaking between NO and YES” će odabranim učesnicima pružiti pristup cjelovitom spektru radionica, predavanja, diskusija i filmskih projekcija tokom Sarajevo Film Festivala.

Talents Sarajevo, prestižni program koji je dio cjelogodišnjeg programa obuke i razvoja vještina CineLink Industry Days i produžnica renomiranog programa Berlinale Talents, okupiće selekciju reditelja, producenata, scenarista, glumaca, direktora fotografije, montažera i filmskih kritičara iz zemalja Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, koji su dio ovogodišnjeg izdanja programa.

 

 

CineLink Industry Days, industrijski programski segment Sarajevo Film Festivala, selektovao je i projekte za ovogodišnje izdanje koprodukcijskog marketa, a među jedanaest selektovanih sa prostora jugoistočne Evrope, našli su se i projekti crnogorskih autora – Dušana Kasalice i Đorđa Vojvodića.
Projekat Dušana Kasalice, dugometražni igrani film “Primavera” u produkciji Meander Filma, koji je jedan od selektovanih projekata, drugi je dugometražni film ovog autora. Film je trenutno u fazi razvoja, a producent filma je Jelena Angelovski. Prethodno je ovaj projekat podržan na konkursu Filmskog centra Crne Gore.
Vojvodićev projekat “Po meni se ništa neće zvati”, još jedan je od selektovanih za CineLink Industry Days 2023. Film je ranije podržan od strane Filmskog Centra Crne Gore, na konkursu za razvoj scenarija. Realizuje se prema scenariju iza kog stoje Maja Todorović, Nikola Ljuca i Đorđe Vojvodić, a producent filma je Miljan Vučelić. Iza projekta stoji crnogorska kompanija Bitter Frames Production, dok su koproducentske kompanije Biberche i PERFO (Srbija).

Među nagradama koje će ove godine biti dodijeljene u okviru CineLink Co-Production Marketa, dodijeljuje se i nagrada Filmskog centra Crne Gore – Film Center Montenegro CineLink Award u vrijednosti od 10,000€. U žiriju za dodjelu nagrade biće mr Sanja Jovanović, menadžerka za programske politike i planiranje u Filmskom centru Crne Gore.

 

 

Na CineLink Talks konferenciji, koja će biti održana kao dio CineLink Industry Days-a, govoriće i mr Marko Eraković, savjetnik za međunarodnu saradnju i promociju u Filmskom centru Crne Gore. On će govoriti na panelu pod nazivom „Country perspectives: Shaping audiovisual futures through tax incentives“, koji se organizuje 16. avgusta u 9.30h u atriumu Hotela Evropa.

 

Detaljnije o programu i rasporedu panela možete pročitati ovdje.

 

Svečanost otvaranja 29. izdanja Sarajevo Film Festivala vodiće crnogorski glumac Lazar Dragojević.

 

Predstavnici Filmskog centra Crne Gore će i ove godine aktivno učestvovati na sastancima i događajima u okviru SFF-a, sa ciljem dogovaranja novih projekata i inicijativa za dalju promociju crnogorske kinematografije.