Dugometražni igrani film „Nebesa“ reditelja Srđana Dragojevića, koji je crnogorska koprodukcija, imaće svjetsku premijeru u glavnoj takmičarskoj selekciji “Concorso Internazionale” na predstojećem 74. Locarno Film Festivalu.

 

Film je nominovan za prestižnu nagradu Pardo d’Oro. Ovaj švajcarski festival jedna je od najznačajnijih svjetskih filmskih manifestacija, zajedno sa festivalima u Kanu, Berlinu i Veneciji. Biće održan od 4. do 14. avgusta 2021.

 

Film „Nebesa“ podržan je od strane Filmskog centra Crne Gore. To je koprodukcija Srbije, Njemačke, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a kompanije koje učestvuju u proizvodnji su: MA.JA.DE Fiction GmbH (Njemačka), Sektor Film (Sjeverna Makedonija), Forum Ljubljana (Slovenija), Studio Dim d.o.o. (Hrvatska), Montenegro Max Film (Crna Gora) i Novi Film (Bosna i Hercegovina).

 

Koproducenti iz Crne Gore su Predrag Kalezić i Marija Perović, ispred kompanije Montenegro Max Film.

 

„Nebesa“ su jedna od crnogorskih koprodukcija koja je podržana i od strane fonda Eurimaž.

 

Reditelj i autor scenarija je Srđan Dragojević, a producentkinja je Biljana Prvanović. Glavne uloge u ovom ostvarenju igraju Goran Navojec i Ksenija Marinković, a između ostalih igraju i crnogorski glumci Momčilo Momo Pićurić i Mirko Vlahović. Supervizor crnogorske koprodukcije je Vuk Perović.

 

 

„Nebesa“ je mračna komedija ispričana kroz tri priče jedne porodice. Radnja prati isprepletene sudbine šest glavnih likova u tri različita vremenska perioda – 1993, 2001. i 2026. godinu.

 

Dragojević je autor kultnog ostvarenja “Mi nismo anđeli” sa kojim je i započeo karijeru, kao i filma “Lepa sela, lepo gore”, koji je u Hallielowoj filmskoj enciklopediji uvrštena u 1000 najboljih filmova svih vremena. Autor je i hit komedije “Parada” koje je nagrađena u selekciji Panorama na festivalu Berlinu, kao i uspješnih ostvarnenja “Rane”, “Atomski zdesna” i “Sveti Gerogija ubiva aždahu”.