Crnogorska manjinska koprodukcija, dokumentarni film Pomirenje” (Reconciliation), selektovan je za takmičarsku selekciju NEXT:WAVE, jednog od najvažnijih festivala dokumentarnog filma u Evropi – CPH:DOX u Kopenhagenu. Film je nastao u koprodukciji Slovenije, Crne Gore, Srbije i Kosova, a na njemu su radile produkcijske kuće Vertigo iz Slovenije, Seagull Entertainment iz Crne Gore, „Film House Baš Čelik iz Srbije i Dera Film sa Kosova.

 

Pomirenje” je dokumentarni film slovenačke rediteljke Marije Zidar, sniman u Albaniji u periodu od pet godina. Dokumentarac govori o pokušaju pomirenja između dvije porodice u jednom selu na sjeverAlbanije. Porodice su zarobljene u sukobu koji rezultira gubitkom života devetnaestogodišnje Gjyste Paplekaj. Film nudi jedinstven pristup, kao i specifičan ženski pogled na patrijarhalno društvo koje se nalazi na raskršću poluzaboravljene prošlosti i nesigurne sadašnjosti.

 

Takmičarska postavka CPH:DOX-a sadrži 64 naslova, od čega 47 svjetskih, 9 međunarodnih i 6 evropskih premijera.

 

Projekat „Pomirenje“ prethodno je podržan na konkursu Filmskog centra Crne Gore u 2018. godini, a ujedno je i prva zvanično prijavljena crnogorska koprodukcija podržana od strane fonda Savjeta Evrope Eurimaž. Realizovan je uz podršku Slovenačkog filmskog centra, Filmskog centra Srbije i Filmskog centra Kosova.