Crnogorska manjinska koprodukcija, dokumentarni film “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels”, čiji je koproducent Kino d.o.o. iz Podgorice, imaće svjetsku premijeru u takmičarskoj selekciji 35. festivala IDFA u Amsterdamu koji se održava od 9. do 20. novembra.

Film “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels” koji je podržao i Filmski centar Crne Gore, režirala je Mila Turajlić, koja je sa prethodnim ostvarenjen “Druga strana svega” pobijedila na ovoj prestižnoj manifestaciji. Ovo ostvarenje je koprodukcija Srbije, Francuske, Crne Gore, Hrvatske i Katara. Film je nastao u produkciji beogradske kuće “Poppy Pictures”, u koprodukciji sa “Survivance” iz Francuske, “Kina” iz Crne Gore i “Restarta” iz Hrvatske.

 

 

“U neistraženom filmskom depou u Beogradu, glavnom gradu bivše Jugoslavije, nalazi se zbirka filmova poznata kao “Labudović Reels”. Na njima su snimci afričkih i azijskih oslobodilačkih pokreta i revolucionarnih vođa koji su odredilli šezdesete godine prošlog vijeka. Kako to da arhiva tih revolucija leži na drugom kontinentu, zaboravljena u filmskoj arhivi? Odgovor na ovo pitanje vodi nas u priču iza snimljenog materijala, na intimno putovanje sa čovjekom koji ih je snimio.

Kao snimatelj jugoslovenskog predsjednika Tita, Stevan Labudović uhvatio je doba politike, originalnih ličnosti i obećanja, snimajući rađanje Pokreta nesvrstanih. Poslat od strane predsjednika u misije da snima oslobodilačke ratove, igraće ključnu ulogu u bitkama informacijama koje su definisale eru dekolonizacije”, navodi se u sinopsisu ostvarenja “Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels”.