Publika 33. Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani (LIFFE) najboljim je proglasila film “Praznik rada” reditelja Pjera Žalice, među 21 filmom u konkurenciji. “Praznik rada” je, s prosječnom ocjenom 4,76, osvojio Zmaj – nagradu publike Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani. Festival je održan od 9. do 20. novembra.

Crnogorska manjinska koprodukcija „Praznik rada“, čiji je crnogorski koproducent „ABA Film“ iz Podgorice, nedavno je osvojila i Grand prix na ovogodišnjem, 38. izdanju Warsaw Film Festivala, u okviru međunarodne takmičarske selekcije. Ovaj festival je održan od 14. do 23. oktobra u Varšavi.

Crnohumorna drama koja je u vikendu otvaranja u bioskopima Bosne i Hercegovine ostvarila rekordnu gledanost, premijerno je prikazana na zatvaranju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. “Praznik rada” je nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine (Udruženje Forum), Hrvatske (Propeler Film), Sjeverne Makedonije (Sisters and Brother Mitevski Production), Srbije (Backroom Production & Baš Čelik) i Crne Gore (ABA Film).

Uloge u filmu tumače: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro.

Sinopsis: Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluvo doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali njega nema kući. Komšija kaže: “Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.” Armin želi da sazna istinu, a komšiluk da proslavi Praznik rada.