Crnogorska manjinska koprodukcija „Praznik rada“ reditelja Pjera Žalice, čiji je crnogorski koproducent „ABA Film“ iz Podgorice, osvojila je Grand prix na ovogodišnjem, 38. izdanju Warsaw Film Festivala, u okviru međunarodne takmičarske selekcije. Festival je održan od 14. do 23. oktobra u Varšavi.

Crnohumorna drama koja je u vikendu otvaranja u bioskopima Bosne i Hercegovine ostvarila rekordnu gledanost, premijerno je prikazana na zatvaranju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. U narednom periodu, film “Praznik rada” će vidjeti i publika Zagreb Film Festivala.

“Praznik rada” je nastao u koprodukciji Bosne i Hercegovine (Udruženje Forum), Hrvatske (Propeler Film), Sjeverne Makedonije (Sisters and Brother Mitevski Production), Srbije (Backroom Production & Baš Čelik) i Crne Gore (Aba Film).

Uloge u filmu tumače: Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro.

Sinopsis: Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluvo doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali njega nema kući. Komšija kaže: “Uhapsiše Fudu, ko zna zašto.” Armin želi da sazna istinu, a komšiluk da proslavi Praznik rada.