Ovogodišnje, 71. izdanje filmskog festivala u Puli počinje sjutra veče, 11. jula i trajaće do 18. jula, a dio selekcije ovog puta su dva crnogorska filma, kao i tri manjinske koprodukcije.

Za nagrade na prestižnoj manifestaciji takmičiće se filmovi „Živi i zdravi“ reditelja Ivana Marinovića i „Sirin“ u režiji Senada Šahmanovića, kojima su ovo i hrvatske premijere. Festival će otvoriti manjinska crnogorska koprodukcija, ostvarenje „Svemu dođe kraj“ Rajka Grlića, a druge dvije manjinske koprodukcije koje su selektovane za ovogodišnje izdanje su „Šalša“ Dražena Žarkovića i „Radnička klasa ide u pakao“, u režiji Mladena Đorđevića.

Prvu projekciju film „Živi i zdravi“ imaće u subotu, 13. jula u pulskoj Areni. Ova dramedija prati mladi par prije i tokom svadbe. Dinamičan i komplikovan odnos mlade, koja naprasno odustaje od udaje i mladoženje koji je na insistiranje oca primoran na ovaj čin, vjenčanje pretvaraju u farsu sa nizom neočekivanih obrta. Uloge donose: Tihana Lazović, Goran Slavić, Momo Pićurić, Mirjana Joković, Goran Bogdan, Dragana Dabović, Snježana Sinovčić Šiškov, Dejan Đonović, Miloš Pejović

„Sirin“ Senada Šahmanovića prvu projekciju imaće 16. jula u Kinu Vali. Radnja filma prati Natali (Danica Ćurčić) koja je napustila bivšu Jugoslaviju odmah nakon početka ratova 90-ih. Kao i mnogi drugi ljudi s ovih prostora emigrirala je u inostranstvo u potrazi za boljim životom i sigurnijom budućnosti. Nakon više godina provedenih u inostranstvu, u želji da se potpuno adaptira na život u novoj sredini, poželjela je da promijeni svoj identitet i izbriše svoje porijeklo. Pored Ćurčić, uloge tumače: May-Linda Kasumović, Jasna Đuričić, Marko Baćović, Nikša Butijer, Lidija Kordić, Jelena Simić, Momčilo Otašević, Tihana Ćulafić, Mišo Obradović

„Svemu dođe kraj“ Rajka Grlića na festivalu u Puli imaće svjetsku premijeru. Film je nastao prema romanu „Na rubu pameti“ Miroslava Krleže, a scenario, uz Grlića, potpisuje Ante Tomić. U fokusu radnje je Maks Pinter, uspješni zagrebački advokat, koji je oslobodio svoga klijenta, bogatog i moćnog Dinka Horvata od optužnice za dvostruko ubistvo. Na proslavi, pijani Maks Dinku kaže da je hladnokrvni ubica radnika koji su samo došli pitati za svoju platu. Sukob s jednim od stubova društva Maksa će učiniti nepoželjnim; izgubiće partnera i klijente, ostaviće ga žena… Glumačku podjelu čine: Živko Anočić, Jelena Đokić, Srđan Grahovac, Dejan Đonović, Aleksandar Radulović, Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Ksenija Marinković, Marina Redžepović… Crnogorski koproducent je Ivan Đurović. 

Film „Šalša“ Dražena Žarkovića će takođe imati svjetsku premijeru na Pulskom festivalu, u utorak, 16. jula. Film prati studenta, koji u bijegu od lošeg poslodavca dolazi na zabačeno ostrvo na berbu paradajza, ali ga tamo čekaju jedna prava ljubav i borba za goli život. Glavnu ulogu u filmu tumači Momčilo Otašević, a ostale uloge donose: Roko Sikavica, Ljubiša Savanović, Donat Zeko, Mirko Vlahović, Ivana Gulin, Snježana Sinovčić Šiškov, Milica Janevski… Crnogorski koproducenti su Đorđe Vojvodić i Branislav Milatović.

Film „Radnička klasa ide u pakao“ reditelja Mladena Đorđevića prvo prikazivanje imaće u nedjelju, 14. jula. Priča filma prati grupu bivših radnika nedavno zatvorene fabrike, koji, u borbi za lično dostojanstvo, pribjegavaju natprirodnom. Glavne uloge u filmu tumače Tamara Krcunović, Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Kriszan i Toma Trifunović. Zapažene uloge su dobili i mladi crnogorski glumci Jelena Đukić i Omar Bajramspahić. Crnogorski koproducent je Ivan Marinović.

U sklopu pratećeg programa „Vremeplov kroz sadašnjost i prošlost“ biće prikazan film Zdravka Velimirovića „Derviš i smrt“ prema romanu Meše Selimovića. Ovo ostvarenje na festivalu u Puli prikazano je 1974. godine, kada je i ostvojilo četiri Zlatne i Veliku srebrnu arenu.