Na ovogodišnjem, dvanaestom izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ”Beldocs”, biće predstavljena četiri kratka filma crnogorskih autora. Publika će imati priliku da pogleda filmove „Nekome svome“ (Ours) reditelja Seada Šabotića i film „Sinovi smo tvog stijenja“ reditelja Ivana Salatića. U Beldocs Academy Programme-u naći će se i “Kontraadmiral”, film u fazi razvoja, reditelja i scenariste Mladena Ivanovića, kao i debitanstki dokumentarni
dugometražni film “Porodica na određeno vrijeme”/ “Once upon a Family”, reditelja Seada Šabotića u produkciji Code Blue Production.

U okviru ovogodišnjeg izdanja Beldocs festivala biće predstavljeno više od 100 premijernih filmova iz cijelog sveta, podijeljenih u 14 selekcija, koji će se prikazivati u više bioskopskih dvorana.

Kratki film Seada Šabotića, „Nekome svome“ (Ours), priča je o brižnosti prema svojim precima i potomcima predstavljena kroz priču o crnogorskom bračnom paru koji posjećuje imanje svog porijekla, gdje su sada kuće rođaka koji žive u inostranstvu, a koje tokom godine posjećuje jedino ovaj par.

“Sinovi smo tvog stijenja” reditelja Ivana Salatića govori o čovjeku kog proganja sumnja da u blizini njegove kuće leže kosti davno strijeljanog italijanskog vojnika. Iako nema konkretnih dokaza da je vojnik tu sahranjen, Božidar smatra da ulegnuće u zemlji predstavlja dokaz tog groba. U nadi da će potvrditi svoju teoriju i uspjeti da očisti zemlju od tog događaja, Božidar se okreće preostalim seljanima koji se sjećaju tih vremena.

“Nekome svome”

“Sinovi smo tvog stijenja”

Festival “Beldocs” će 8. maja svečano biti otvoren u Kombank dvorani, premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “Linija života” reditelja Darka Bajića. Riječ je o filmu o životu i radu Darkovog oca, akademskog slikara Miloša Bajića.

U prilog kvalitetu programa ovogodišnjeg izdanja “Beldocs“-a ide i činjenica da će tokom festivala biti prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film.

Beldocs” će ove godine biti održan od 8. do 15. maja u Beogradu.